Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

griep

artikel 22 september 2023

8 tips om griep te voorkomen

Griep ontstaat door het griepvirus (influenzavirus). Meestal heb je last van koorts, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest. Griepsymptomen verdwijnen gelukkig vaak vanzelf. Griep is wel heel besmettelijk: je kan het krijgen door virusdeeltjes in de lucht of door direct contact met een besmet persoon. Door op je hygiëne te letten, verklein je de kans dat je griep krijgt. Je beschermt je zo ook beter tegen andere virale infecties, waaronder het coronavirus. Ontdek hier 8 tips om te voorkomen dat je griep krijgt of verspreidt.

8 tips om griep te voorkomen

hoe beperk je de verspreiding van het griepvirus?

was je handen grondig

Was je handen regelmatig met water en zeep gedurende minstens een halve minuut. Dit is een van de meest effectieve manieren om ziekteverwekkers te bestrijden. Vooral na hoesten en niezen of na contact met oppervlakken die door veel mensen worden aangeraakt, is het belangrijk dat je je handen wast. Droog je handen met een papieren doekje dat je achteraf meteen in de vuilbak gooit.

gebruik alcoholgel

Gebruik alcoholgel om je handen te desinfecteren als water en zeep niet direct beschikbaar zij. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om een desinfecterende handgel te gebruiken die minstens 60% alcohol.

reinig je handen na elk contact

Na elk fysiek contact zoals handen schudden of een knuffel geven, is het aan te raden je handen te reinigen of te wassen. Dit geldt ook als je openbare ruimtes hebt bezocht of als je in contact bent gekomen met oppervlakken die mogelijk besmet zijn.

raak je gezicht zo weinig mogelijk aan

Griep wordt vaak doorgegeven via de handen. Probeer daarom zo weinig mogelijk je gezicht aan te raken om te voorkomen dat je besmet wordt. Vooral je ogen, neus en mond zijn gevoelig voor infecties. Vermijd dus contact met die zones.

reinig regelmatig oppervlakken

Deurklinken, lichtschakelaars, een telefoon, trapleuning of keukenaanrecht. Het zijn allemaal veel aangeraakte oppervlakken en voorwerpen die een broedplaats kunnen zijn voor ziekteverwekkers. Maak die daarom regelmatig schoon met een schoonmaakmiddel, zeker wanneer iemand in je gezin ziek is.

gebruik papieren zakdoekjes

Gebruik een papieren zakdoek wanneer je je neus snuit en gooi die meteen weg in een vuilnisbak. Was daarna je handen. Als je moet hoesten of niezen, doe je dit best in je elleboog. Je kan ook een mondmasker gebruiken op openbare plaatsen.

zorg voor ventilatie

Verse lucht in je woning heeft heel wat voordelen voor je gezondheid. De verse lucht helpt ook de verspreiding van ziekteverwekkers te verminderen. Je doet er dus goed aan om je huis of appartement te ventileren en aanvullend te verluchten.

vermijd contact met zieken

Vermijd (onnodig) contact met mensen die griep hebben om te voorkomen dat je zelf ziek wordt en dat je de griep op je beurt doorgeeft. Oudere mensen, personen met een chronische aandoening en zwangere vrouwen hebben een groter risico om ziek te worden. Zij laten zich beter vaccineren tegen griep. Als risicopersoon kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming op je griepvaccinatie.

wil je je laten inenten tegen de griep?

Risicogroepen laten zich elk jaar best opnieuw vaccineren tegen griep, omdat de ziekte tot ernstige complicaties kan leiden. Ook wie niet tot een risicogroep behoort, kan een griepprik halen. Zo kan je vermijden dat je ziek wordt, of zijn de symptomen veel lichter wanneer je toch nog besmet zou raken.

Lees alles over de griepvaccinatie en reserveer je griepprik bij je Goed apotheek.

Wist je dat je Goed-apotheker de nodige opleidingen volgt om steeds up-to-date te blijven over preventie en behandeling van griep? Gesteund door ons expertisecentrum, een bron van informatie voor onze apothekers. Hij of zij zoekt met je mee naar de beste oplossing voor jouw situatie. Vragen? Aarzel niet, en stel ze aan jouw Goed-apotheker.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius