Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

incontinentie

artikel 13 november 2020

incontinentie: doorbreek het taboe

Uiteraard is het niet prettig als je met incontinentie te kampen hebt. Het is logisch dat je je er aanvankelijk voor schaamt, maar heel belangrijk is dat je je zo snel mogelijk terug goed voelt en je normale levensritme behoudt.

incontinentie: doorbreek het taboe

urine incontinentie: wat is dat precies?

Incontinentie is geen ziekte, maar een gevolg van een verminderde controle die je hebt op je blaas. We spreken van urineverlies of incontinentie wanneer je je plas niet meer (goed) kan ophouden. Dat moeten vaststellen of toegeven is niet makkelijk. Ongewenst urine verliezen is vervelend: je schaamt je over de eventuele geur, je voelt je minder aantrekkelijk en wil bepaalde kledij niet meer dragen. 

Er bestaan tal van oorzaken voor urine incontinentie en ook verschillende soorten incontinentie:

heb jij urine incontinentie?

Je bent lang niet alleen. Dat weten, kan misschien helpen bij de aanvaarding. 1 op de 4 vrouwen boven de 35 heeft er last van, 1 op 4 mannen boven de 50 ook. Er lopen dus miljoenen andere volwassenen op de wereld rond met precies hetzelfde vervelende probleem. Ook zij zoeken naar geschikte oplossingen die hun ongemakken verlichten en bij hun levensstijl passen. 

Dankzij onder andere een betere gezondheidszorg leven we gemiddeld langer dan vroeger. Een logisch gevolg is dat meer mensen last hebben van incontinentie: op latere leeftijd werken de hersenen minder vlot samen met de zenuwen en spieren, en dat leidt vaak tot problemen in de blaas. Ook onze levensstijl en de eventuele impact van medische ingrepen beïnvloeden de werking van de blaas of de betrokken spieren en zenuwen.

praten over incontinentie

Misschien vind jij incontinentie een moeilijk onderwerp om over te praten of voel je te veel schaamte. Je wil het liever niet aan familie of vrienden vertellen of hebt het zelfs moeilijk om het bij een arts of zorgverstrekker aan te kaarten. Toch doe je dat beter wel: artsen, verpleegkundigen en kinesisten weten welke soorten hulpmiddelen verkrijgbaar zijn.

met incontinentie naar de dokter: hoe bereid je je voor?

Voor de dokter is urine incontinentie iets heel gewoons dat dagelijks aan bod komt. Bekijk je urineverlies dus als een medisch probleem en wees niet bang om vragen te stellen. Hou een lijstje bij met al je symptomen. Er bestaan immers vele verschillende soorten urineverlies. Door je vaststellingen op te lijsten is het voor je dokter eenvoudiger om een correcte diagnose te stellen van jouw vorm van incontinentie. Noteer ook al je vragen op voorhand, zodat je deze kan stellen tijdens de consultatie. Zo ga je volledig geïnformeerd weer naar huis. 

incontinentie: doorbreek het taboe

Uiteraard is het niet prettig als je met incontinentie te maken krijgt. Toch is het heel belangrijk om de aanvankelijke schaamte te overwinnen en je zo snel mogelijk terug goed te voelen. Door over je incontinentie te zwijgen, loop je heel wat nuttige informatie mis die je kan helpen om je persoonlijke last tot een minimum te beperken. Of je een zware of lichte vorm van incontinentie hebt, maakt niet uit. Onderzoek toont aan dat vooral mannen het moeilijk hebben om over hun incontinentie te praten. Een van de redenen hiervoor is dat ze niet altijd goed op de hoogte zijn van het aanbod incontinentiehulpmiddelen, waardoor ze denken dat er niets of weinig aan te doen valt. En dat is niet het geval. Het gamma incontinentieverbanden of andere oplossingen is zo groot dat er voor elke vorm van incontinentie een gepaste oplossing bestaat. Inboeten op levenskwaliteit door activiteiten te gaan vermijden, is helemaal niet nodig.

eerste hulp bij incontinentie

Goed thuiszorgwinkel biedt discrete ruimtes waar je in alle rust je verhaal kwijt kan. Onze specialisten in incontinentiezorg adviseren je met kennis van zaken. Je krijgt alle tijd om via stalen het meest geschikte incontinentieverband te testen tot wanneer je het meest geschikte incontinentieverband gevonden hebt.

discreet advies op maat

Geen enkele vraag die je ons stelt is er één te veel. Stel ons gerust al je vragen. Wij helpen je met alle plezier verder. Aarzel niet, maak een afspraak en kom langs in een Goed thuiszorgwinkel in je buurt. Samen doorbreken we het taboe.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

contacteer ons

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius