Ga naar hoofdinhoud
artikel 8 februari 2021

10 tips om het opgeblazen gevoel in je buik te verminderen

Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel in je buik? Maak je standaard de knoop van je broek los na een uitgebreide maaltijd? Dat kan natuurlijk niet altijd en overal en is bovendien geen oplossing van het probleem. Goed geeft je graag een aantal tips om een opgezette buik te voorkomen of het opgeblazen gevoel in je buik te verminderen.

10 tips om het opgeblazen gevoel in je buik te verminderen

waarom heb je een opgeblazen buik?

Een opgezwollen of opgezette buik ontstaat door een teveel aan lucht of door gasophoping in je maag en darmen. Je spijsvertering loopt een stuk trager dan normaal, waardoor je buik kan uitzetten. Er bestaan heel wat oorzaken van een opgeblazen gevoel.

Een aantal factoren die het opgeblazen gevoel in je buik uitlokken, kan je makkelijk vermijden.

tips om een opgeblazen gevoel te verminderen

Als je kijkt naar de mogelijke oorzaken, weet je meteen ook wat je kan doen om een opgeblazen gevoel in je buik te voorkomen of tegen te gaan.

1. vermijd grote porties en eet niet te snel

Als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel na de maaltijden, kan je proberen om je porties te verkleinen. Grote porties die je snel naar binnen werkt, zijn moeilijker om te verteren door je maag en darmen. Goed kauwen is de boodschap, zo slik je kleinere hoeveelheden voedsel en minder lucht in, wat gasvorming zal tegengaan.

2. drink voldoende water

Jezelf hydrateren is enorm belangrijk en helpt ook om een opgezette buik tegen te gaan. Te weinig drinken zorgt voor meer risico op constipatie, dat op zijn beurt zorgt voor een verminderde passage van gassen. Wanneer je een opgeblazen gevoel hebt, drink dan 1 of 2 glazen water om de klachten te verminderen.

3. let op met cafeïne

Koffie en andere dranken die cafeïne bevatten drijven het vocht in je lichaam af, waardoor verstoppingen in de darmen kunnen ontstaan, wat dan weer tot een opgezette buik kan leiden. Drink niet teveel koffie en andere cafeïnehoudende dranken.

4. vermijd of beperk alcohol

Dit hangt samen met de 2 vorige puntjes. Ook alcohol heeft een vochtafdrijvende werking. Bovendien is het ook giftig voor bepaalde darmbacteriën en de darmwand. Beperk je alcoholinname helemaal of tot 1 glas af en toe. Je zal snel merken of het een invloed heeft op je opgeblazen gevoel in de buik.

5. beweeg regelmatig

Heb je een kantoorjob en zit je de hele dag neer? Sta op geregelde tijdstippen eens recht en maak een wandelingetje. Voldoende lichaamsbeweging helpt je spijsverteringsstelsel om je eten te verteren, het stimuleert een goede werking van je darmen. Probeer elke dag minstens 20 minuten actief te bewegen.

6. vermijd voedingsmiddelen die voor gasvorming zorgen

Er zijn heel wat voedingsmiddelen die gassen in je darmen doen vormen en je een opgeblazen buik bezorgen. Vermijd daarom vetrijke of bewerkte voeding en koolzuurhoudende dranken (frisdrank).

7. eet vezelrijke voeding

Vezels zijn nodig voor een goede spijsvertering en stoelgang. Als je weinig vezels at en er nu mee begint, kan je eerst wat meer last hebben van een opgeblazen gevoel. Je lichaam moet hier nog wat aan wennen. Daarom bouw je een vezelrijk dieet best langzaam op. Vezels zitten in groenten, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkorenbrood. Lees ook onze tips voor een gezonde voeding.

8. zorg voor ontspanning

We weten dat stress een impact kan hebben op het spijsverteringsstelsel. Wanneer je gestresseerd bent, eet je vaak sneller en onregelmatiger, waardoor je ook meer lucht gaat happen. Probeer genoeg te ontspannen.

9. stop met roken

Stoppen met roken is altijd goed voor je gezondheid. Het kan echter ook helpen om dat opgeblazen gevoel in je buik te verminderen, omdat je tijdens het roken normaal lucht inslikt.

10. ga niet liggen

Ondanks alle vorige tips toch last van een opgezette buik? Ga dan niet in de zetel liggen om je ongemakkelijk gevoel te doen verdwijnen. Het is net beter om even te gaan wandelen of te bewegen.

wanneer naar de dokter?

Als bovenstaande tips en een verandering van levensstijl echt niet helpen, is er misschien meer aan de hand. Raadpleeg in dat geval je huisarts. Heb je naast een opgeblazen gevoel ook andere klachten? Diarree, hevige buikpijn, braken, koorts? Dan is je opgeblazen buik mogelijk een symptoom van een andere aandoening, zoals lactose-intolerantie of het prikkelbare darmsyndroom. Bespreek al je klachten met je huisarts.

tips van onze huisapotheker bij een opgeblazen gevoel

Je huisapotheker heeft een volledig zicht op je medicatieschema en kan inschatten of je bepaalde geneesmiddelen beter niet neemt of met andere combineert. Er zijn bijvoorbeeld geneesmiddelen die winderigheid als bijwerking kunnen hebben, wat samengaat met een opgeblazen gevoel in de buik. Hij of zij kan je een alternatief voorstellen als je daar gevoelig voor bent.

Welke middelen mag je gebruiken?

  • Bij last van winderigheid mag je Imonogas nemen.
  • Als je overgevoelig bent voor lactose zijn producten met lactase, zoals Lactose-OK en Metadigest lacto aangeraden.
  • Om je darmflora weer op peil te krijgen kan je een kuur met probiotica volgen.

Kom eens langs bij de Goed apotheek in jouw buurt. Onze apotheker geeft graag antwoord op al je vragen.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius