Ga naar hoofdinhoud
artikel 6 december 2021

zo overeet je je niet tijdens de feestdagen

De feestdagen: de beste tijd van het jaar of één grote sleur? Hoe je ze ook ervaart, belangrijk is dat je je spijsvertering genoeg op adem laat komen. Hier zijn alvast wat tips om je maag te sparen tijdens de feestperiode. Smakelijk alvast.

zo overeet je je niet tijdens de feestdagen
 1. ontzeg jezelf niets

  Hoe je het ook draait of keert, de feestdagen zijn er om te genieten. Ontzeg jezelf dat genot niet. Meer nog, jezelf lekker eten ontzeggen zorgt er alleen voor dat je sneller zal toegeven aan de verleiding. Geniet liever met mate. 

 2. drink voornamelijk water

  Alcohol kan dan wel een trouwe compagnon zijn tijdens etentjes, je drinkt het best met mate. Drink tussendoor voldoende water. Want hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer moeite je zal hebben om nee te zeggen tegen dat tweede stuk ijstaart. Bovendien zorgt voldoende water drinken voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder zin zal hebben in meer.

 3. honger jezelf niet uit

  Hoewel het best logisch klinkt, is een dag vasten voor je feestdiner geen aanrader. Als je met honger naar een feest gaat zal je je waarschijnlijk al rijkelijk te goed doen aan de snacks, en daarna moet je nog aan de hoofdmaaltijd beginnen ... Het is een beter idee om je maaltijden thuis licht en gezond te houden.

 4. eet trager

  Algemeen geldt dat trager eten goed is voor je spijsvertering. Het duurt namelijk een tijdje voordat je hersenen het signaal krijgen dat je maag vol is. Door te snel te eten besef je dus veel te laat dat je vol zit. Tip: eet met je linkerhand als je rechts bent, en met je rechterhand als je links bent. Op die manier eet je het zonder het zelf echt te beseffen een flink stuk trager.

 5. schep kleinere porties op

  Geen zorgen, er is maar weinig kans dat je na een etentje met honger naar huis zal gaan. Schep je bord dus niet vol. Kies eerder voor kleine porties, ook bij maaltijden waar je op verlekkerd bent. Als je echt nog honger zou hebben kan je altijd voor een (kleine!) tweede portie gaan.

 6. breng jezelf niet in de verleiding

  Tip: ga niet vlak bij de snacks zitten waar je moeilijk aan kan weerstaan. Als je telkens weer moet opstaan om een garnaalkroketje te pakken zal je minder geneigd zijn om er veel van te snoepen.

 7. stel op voorhand prioriteiten

  Compenseer! Hou er bij het begin van de avond al rekening mee dat er heel wat eten op je af zal komen. Als je dus graag kalkoen en kroketjes eet, blijf dan weg van de aperitiefhapjes. Dat geldt ook voor feestjes waar je voor uitgenodigd bent: kies een avond uit waarop je veel wil eten. Is dat op oudejaarsavond, eet dan met kerst wat minder. Of als je al heel veel hebt gegeten met de kerstdagen, doe het dan op oudejaarsavond wat voorzichtiger.

  Goed eten met de feestdagen en oog hebben voor je spijsvertering ... een combinatie die zeker mogelijk is.

toch last van je maag, of heb je vragen over je spijsvertering?

Wil je nog meer tips en advies? Vraag dan zeker raad aan je Goed-apotheker. Die helpt je graag met gericht gezondheidsadvies.

 • gratis verzending vanaf €40 met bpost
 • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius