Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

wandelen

artikel 1 maart 2021

10 daguitstappen dwars door België

We blijven je aanmoedigen om er op uit te trekken! Ook al ging je vorig jaar waarschijnlijk vaak in eigen land op uitstap, toch heb je ongetwijfeld nog niet alles gezien. Hierbij onze tien tips voor een dagje ‘toerist in eigen land’, voor jong en oud.

10 daguitstappen dwars door België
 1. Beaufort 2021

  Onze 67 kilomter lange kustlijn is sinds 2003 het decorvoor de grootste openluchttentoonstelling van het land, de driejaarlijkse kunsthappening Beaufort. Het permanente beeldenpark telt ondertussen al 30 werken en daar komen dit jaar, met de zevende editie van het evenement, weer enkele sterke werken bij. Tijd dus voor een nieuw rondje kunst aan onze kust.
  www.beaufortbeeldenpark.be

 2. wijnwandelen

  In eigen land kan je prachtige wijnstreken ontdekken. Trek bijvoorbeeld naar het Hageland, waar vanuit het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijnen een indrukwekkende wijngaardbergwandeling start. Of regel een bezoekje aan een wijnboer! In de ruime buurt heb je ook de Wijngaardberg in Wezemaal waar nog druiven geteeld worden zoals in de middeleeuwen.
  www.rotselaar.be/bezoekerscentrum

 3. citytrip naar de hoofdstad

  Jouw place to be dit voorjaar is onze eigen hoofdstad. Brussel is een smeltkroes van allerlei culturen die je op zoveel fronten verrast. Muntpunt ontwikkelde samen met Brukselbinnenstebuiten tal van nieuwe wandel- en fietsroutes die je een andere kijk bieden. Tochten met klinkende namen als XL Plage, toeren rond Thurn & Taxis of Street >< Art nemen je mee naar hoekjes en kantjes van Brussel die je nog niet kende.
  www.routeyou.com

 4. De Schorre

  2 weken per jaar is dit de speeltuin van de grootste dj’s ter aarde, de rest van het jaar is het een immens domein met prachtige bossen en natuur waar je heerlijk kan wandelen en fietsen, maar ook waterfietsen, minigolfen en een barrevoetenpad ontdekken. Je kan een doeboek voor kinderen ophalen, er is een avonturentoren en daarnaast ook een reuzespeeltuin mét groot terras. Met deze opsomming leent De Schorre zich eerder tot een midweek plezier dan een daguitstap!
  www.deschorre.be

 5. Internationale dijk en het Zwin

  Waarschijnlijk hangt er voor velen een beetje jeugdsentiment aan vast, maar sinds de uitbreiding en de komst van de nieuwe Internationale Dijk heeft het Zwin Natuur Park een flinke update gekregen. De natuur is er op elk moment adembenemend! Zowel voor wandelaars als fietsers is de dijk, die een rechtstreekse verbinding maakt tussen het bezoekerscentrum in Knokke-Heist en Cadzand, een ervaring die blijft verbazen.
  www.zwinnatuurpark.be

 6. De Koninklijke Serres & de plantentuin van Meise

  Van midden april tot begin mei openen de Koninklijke Serres in Laken (onder voorbehoud van de coronamaatregelen) traditiegetrouw hun deuren. Op slechts een paar kilometer daarvan ligt de Plantentuin van Meise, met een zee aan ruimte en al even indrukwekkende serres. Dit jaar kan je onder leiding van de eerste gecertificeerde nature and forest therapy guide in België het bos in duiken om al je zintuigen te prikkelen en de boswandeling op een unieke manier te ervaren.
  www.plantentuinmeise.be

 7. 2x fietsbeleving in Limburg

  In Limburg zijn er enkele fietsbelevingen die omwille van hun spektakelgehalte zeker ook bij kinderen in de smaak vallen. In Bokrijk fiets je een traject van 200 meter door een vijver. Het water staat hierbij op ooghoogte, waardoor je letterlijk tussen de eenden zit. Je mag er trouwens ook te voet doorheen. Aan het Pijnven in Bosland fiets je over een dubbele cirkel tot tien meter hoogte tussen de bomen. Je voelt en ruikt de bomen hier ‘high in the sky’.
  www.visitlimburg.be

 8. Gileppe in de Ardennen

  De stuwdam van Gileppe toont je een kant van de Ardennen die je zelden zag. De gigantische constructie dateert van de tijd van koning Leopold II en houdt tientallen miljoenen liters water vast die zowel voor drinkwater als elektriciteit zorgen. Perfect te combineren met talloze wandelingen rondom in de Ardeense natuur.
  www.gileppe.com

 9. Nationaal Park Hoge Kempen

  Wist je dat België maar één nationaal park heeft? Maar met 12.742 hectare mag het Nationaal Park Hoge Kempen er wel zijn. Er zijn 99 routes die samen 440 kilometer wandelplezier bieden. Daarnaast kan je er fietsen, mountainbiken en zelfs paardrijden. Avonturiers onder ons kunnen er kamperen of beklimmingen doen, en zo het Nationaal Park Fonds steunen.
  www.nationaalparkhogekempen.be

 10. pintje tussendoor

  Een Belgisch biertje hoort absoluut bij ons cultureel erfgoed. Zowat elke Vlaamse provincie heeft haar eigen bierroute. In Antwerpen kies je voor het Trappistenpad dat start aan de abdij van Westmalle. Ben je in West-Vlaanderen, dan is Poperinge als hoofdstad van het Hoppeland je uitvalsbasis. In het Oost-Vlaamse Oudenaarde zijn nog steeds vier actieve brouwerijen die het unieke bronwater van de Vlaamse Ardennen kunnen gebruik. De Brabantse Kouters in Vlaams-Brabant leiden je van brouwerij naar brouwerij, met als summum kasteel Diepensteyn. En tot slot heeft ook Limburg haar eigen patrimonium: op het Kempense Plateau bezoek je de lokale brouwerij Martens die al 255 jaar bestaat.
wandelen
10 februari 2021
wandelen
10 februari 2021