Ga naar hoofdinhoud
artikel 3 augustus 2021

5 vragen over individuele medicatievoorbereiding

Welke pil moet ik wanneer nemen? En hoeveel? Met zoveel verschillende verpakkingen en dosissen is het niet gemakkelijk om je medicijnen ‘juist’ in te nemen. Te veel of te weinig innemen, is niet zonder risico. En het klaarzetten van je pillen is vaak tijdrovend. Goed helpt je via individuele medicatievoorbereiding (IMV). Wat is IMV, wat zijn de voordelen en kan iedereen er gebruik van maken? We geven je het antwoord op de meest gestelde vragen.

5 vragen over individuele medicatievoorbereiding

wat is IMV?

IMV staat voor individuele medicatievoorbereiding. Onze Goed-apothekers halen je medicatie uit de originele verpakking. Daarna verpakken we je pillen opnieuw, in luchtdichte zakjes. Je krijgt een zakje per innamemoment. Moet je drie keer per dag pillen nemen, dan krijg je dus drie voorverpakte zakjes per dag. We herverpakken op basis van je medicatieschema.

wat is een medicatieschema?

Op het schema staat welke geneesmiddelen je moet innemen, in welke hoeveelheid en op welk moment van de dag. Na goedkeuring van je arts is dat schema de leidraad om je medicatiezakjes te maken. Zijn er wijzigingen? Dan geeft je arts die aan ons door en passen onze apothekers de medicatievoorbereiding meteen aan. Het medicatieschema is ook handig als je een specialist moet raadplegen of naar het ziekenhuis moet. De behandelende artsen zijn door dat schema perfect op de hoogte van je medicatiegebruik.

waarom kies ik best voor medicatie verpakt per inname?

IMV helpt je om gerust zelfstandig je medicatie in te nemen: geen gedoe meer met verpakkingen, verschillende hoeveelheden en vervaldata. Je bespaart ook tijd en er gebeuren geen foutjes, zoals geneesmiddelen vergeten of te veel of te weinig slikken. Gewoon zakje openscheuren en innemen. Op elk zakje staat je naam, de naam van je arts, de datum en tijdstip van inname en een korte beschrijving van de vorm, de kleur en het aantal pillen. Ampullen, druppels en bruistabletten kunnen niet in zo’n zakje. Dat vermelden onze apothekers heel duidelijk op het medicatieschema, zodat je weet dat je die nog apart moet innemen.

kan iedereen gebruik maken van dit systeem?

Absoluut. Woonzorgcentra en andere instellingen hebben al een tijdje de voordelen van dit systeem ontdekt, maar ook thuis kan IMV erg nuttig zijn. Geen gedoe meer met verdeelbakjes en pillendozen. Je weet duidelijk wanneer je welke pillen moet nemen door de aparte zakjes. Het bespaart je tijd en je hebt minder kans op foutjes. Erg handig.

zijn er nog voordelen?

Je hoeft geen grote voorraad in huis te halen. Elke doos bevat het precieze aantal zakjes voor één week. Op de vervaldatum moet je niet meer letten, al je medicatie ondergaat een grondige controle. Ook voor je omgeving is dat een zorg minder. Je familie en eventuele zorgverleners zijn gerust dat je de medicatie perfect zelfstandig en correct inneemt.

vragen over IMV?

Neem gerust contact op met je Goed-apotheker.

IMV (individuele medicatievoorbereiding)

alles over imv (individuele medicatievoorbereiding)
  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius