Voor de verzorging van brandwonden zijn de grootte van de verbrande zone en de graad van verbranding belangrijk. Om de grootte in te schatten, wordt vergeleken met een muntstuk van 2 euro. Eerstegraads- en oppervlakkige tweedegraads brandwonden kleiner dan een stuk van 2 euro mag je thuis verzorgen. Voor eerste- en tweedegraads brandwonden groter dan een stuk van 2 euro is altijd medisch advies vereist. Bij derdegraads brandwonden revalideer je in het ziekenhuis of een brandwondencentrum.
verzorging van 1ste graads brandwonden
Eerstegraads brandwonden genezen meestal zonder specifieke behandeling. Je mag verzachtende huidcrèmes of natte kompressen gebruiken om uitdroging te voorkomen en de pijn te verlichten.
Eventueel breng je een laagje wondhelende gel (zoals Flamigel) aan op een gaaskompres in plaats van rechtstreeks op de wonde. Zo vermijd je bacteriële besmetting van de tube zalf. Dek de wonde af met het gaaskompres met de hydraterende zalf. Bevestig het gaaskompres met een kleefpleister of met een hydrofiele windel. Breng vier keer per dag een nieuw laagje zalf aan tot de roodheid en pijn is verdwenen. Dat is meestal na ongeveer een week.
wat bij zonnebrand?
Volwassenen douchen best met fris water om de pijn te verminderen tijdens de eerste 24-48 uur. Ook regelmatig drinken gedurende deze tijd is aangeraden.
Kinderen kan je vergezellen onder een douche met lauw water, zodat het kind niet afkoelt. Laat het de eerste 24-48 uur regelmatig drinken. Houd de lichaamstemperatuur in het oog en raadpleeg bij twijfel een arts. De eerste paar dagen kan een milde pijnstiller op basis van paracetamol helpen om de "stekende" pijn te bestrijden.
verzorging van 2de graads brandwonden
- Was je handen grondig met vloeibare zeep; droog ze af met een propere handdoek. Ontsmet je handen.
- Verwijder voorzichtig het verband. Als het aan de wonde kleeft, week het dan los met water (onder de douche of kraan).
- Dep de wonde droog met een steriel kompres.
- Prik blaren niet open wegens gevaar voor infectie. Doet de blaar toch veel pijn? Neem dan contact op met de arts
- Dek een oppervlakkige 2de graads brandwond na inspectie af met een niet-verklevend vetgaas, zoals paraffinegaas.
- Bij een diepe 2de graads brandwond met een langere genezingsduur kan na beoordeling na 24 tot 48 uur om praktische redenen en in verband met de gebruiksvriendelijkheid voor een gelvormend verband worden gekozen. Dit verband hoeft minder vaak verwisseld te worden en de verbandwissel is waarschijnlijk minder pijnlijk door het vochtig wondmilieu.
- Vermijd zoveel mogelijk pleisters, deze kunnen de gezonde huid irriteren.
- Vervang het verband eenmaal per dag: spoel de wonde onder warm stromend water, de zalf is oplosbaar in water. Zo maak je het kompres los en verwijder je tegelijkertijd de zalf.
Raadpleeg meteen een arts als er etter/pus uit de wonde komt, als de wonde stinkt, als de lokale pijn verergert of als je koorts krijgt.
Wanneer is een tweedegraads letsel genezen? Wanneer de blaren en de huid droog zijn, duurt het ongeveer 1 tot 2 weken. De huid blijft rood, deze roodheid kan enkele weken aanhouden en de huid kan soms ook erg jeuken. Als je de jeuk niet kan wegnemen met hydraterende zalf, neem dan contact op met uw arts. Breng na een genezen brandwonde altijd zonnebrandcrème (volledige bescherming) aan gedurende minstens een jaar!
verzorging van 3de graads brandwonden
Brandwonden van de 3de graad zijn zeer ernstig en worden in het ziekenhuis of in een brandwondencentrum verzorgd. Meestal is een huidtransplantatie nodig.