Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

buikkrampen

artikel 7 juli 2023

6 tips tegen buikkrampen

Buikkrampen bezorgen je ongemak en nemen het comfort weg uit je dag. Geen wonder dat je er letterlijk de buik vol kan van hebben. Gelukkig bestaan er enkele eenvoudige manieren om vervelende of pijnlijke krampen te verminderen en te voorkomen.

6 tips tegen buikkrampen

warmtetherapie

Een warm kompres op je buik kan wonderen doen als het gaat om het verlichten van krampen en pijn. De warmte ontspant de spieren in je buik en bevordert je bloedcirculatie. Een warmwaterkruik, opgewarmd kersenpitkussen of zelfs een warme handdoek op je buik leggen kan al helpen. Ook een warm bad of warme douche helpt je spieren te ontspannen.

ontspan jezelf

Stress en spanning kunnen bijdragen aan krampen in je buik. Leren ontspannen is dus geen overbodige luxe. Ademhalingsoefeningen, meditatie of andere ontspanningstechnieken zijn allemaal goede manieren om je lichaam en geest te kalmeren. Ook een zachte buikmassage kan krampen helpen verminderen.

lichte lichaamsbeweging

Ook lichte lichaamsbeweging zoals wandelen of yogaoefeningen kan helpen tegen buikkrampen. Bewegen stimuleert je spijsvertering en bevordert je darmfunctie. In het algemeen is dagelijks bewegen belangrijk voor een goede stoelgang. Fiets, zwem of dans … je darmflora zal je dankbaar zijn.

pas je dieet aan

Je voedingspatroon heeft een grote invloed op je spijsvertering. Vezelrijke voeding zoals volkorenproducten, fruit, groenten, noten en peulvruchten stimuleren je stoelgang. Pittig voedsel, gasvormende voedingsmiddelen en vette producten vermijd je beter als je geen buikklachten wil. Kauw rustig op je eten en eet regelmatig: dit helpt om je darmen op een gezonde manier in beweging te brengen.

Heb je regelmatig last na het eten van specifieke voeding? Dan heb je misschien een intolerantie. Contacteer in dat geval je huisarts voor advies.

drink voldoende water

Water helpt je lichaam om voedsel te verteren en afvalstoffen gemakkelijker af te voeren. Zo verklein je de kans op buikkrampen. Probeer dagelijks anderhalve liter water te drinken. Heb je moeite om voldoende water te drinken? Voeg een schijfje citroen bij voor een verfrissende smaak, of probeer smaakvolle infusies met fruit en kruiden.

Ook alcohol, koolzuurhoudende dranken en drankjes met cafeïne kunnen je maag-darmkanaal verstoren. Probeer die daarom zoveel mogelijk te vermijden, zeker als je vaak last hebt van buikkrampen.

was je handen

Buikkrampen komen soms voor in combinatie met diarree, misselijkheid of koorts. Dat is bijvoorbeeld zo bij buikgriep of bij een voedselvergiftiging. In sommige gevallen is diarree heel besmettelijk, zoals bij een virale infectie. Een goede hygiëne is dan van belang. Was daarom altijd je handen als je van het toilet komt, voor je gaat eten of voor je een maaltijd klaarmaakt.

ervaar je buikklachten?

Kom eens langs bij een Goed apotheek. Onze apothekers geven je graag advies zodat je je snel weer comfortabel voelt.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 12.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius