Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

cholesterol

artikel 19 april 2023

7 tips om je cholesterol te verlagen

Een te hoge cholesterol is niet goed voor je gezondheid. Een teveel aan cholesterol verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten. Je pakt dit dus best zo snel mogelijk aan. Zoek je tips om je cholesterol te verlagen? Goed helpt je op weg naar een gezonder leven.

7 tips om je cholesterol te verlagen

kies voor vezels en onverzadigde vetten

Voeding speelt een belangrijke rol bij het verlagen van je cholesterolgehalte. Verzadigde vetten bijvoorbeeld verhogen het slechte aan gezondheidsproblemen gelinkte LDL-cholesterol. Vermijd daarom producten die veel verzadigde vetten bevatten:

 • rood vlees
 • boter
 • volle zuivelproducten
 • koekjes
 • snacks

Kies in de plaats voeding met onverzadigde vetten, bijvoorbeeld:

 • vette vis
 • avocado
 • noten
 • plantaardige oliën

Daarnaast is vezelrijke voeding een uitstekende manier om je LDL-cholesterolgehalte te verlagen. Denk aan groenten, fruit, peulvruchten en volkorenproducten. Bovendien zorgen vezels voor een vol gevoel na het eten én bevorderen ze je spijsvertering.

Kom meer te weten over een cholesterolverlagend dieet.

beweeg regelmatig

Beweging is goed voor je hart en algehele gezondheid, en kan ook helpen bij het verlagen van je cholesterolgehalte. Als je regelmatig beweegt, kan het goede HDL-cholesterol in je bloed verhogen. Dit type cholesterol zorgt ervoor dat een teveel aan cholesterol wordt afgebroken. Probeer dus minstens 30 minuten per dag te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, joggen, fietsen of zwemmen. Kies voor een sport die je graag doet zodat je gemotiveerd blijft.

pak overgewicht aan

Overgewicht is vaak een belangrijke oorzaak van een verhoogd cholesterolgehalte. Vooral buikvet heeft een grote invloed omdat daardoor het slechte LDL toeneemt, terwijl het goede HDL afneemt. Die combinatie zorgt voor een grotere kans op gezondheidsproblemen. Het is dus verstandig om af te vallen zodat je cholesterolwaarden weer in balans komen. Een evenwichtig dieet en voldoende beweging zijn al twee stappen in de juiste richting.

stop met roken

Roken kan de HDL-waarden in je bloed verlagen, waardoor je meer risico loopt op hart- en vaatziekten. Stoppen met roken is dus niet alleen een manier om je cholesterolgehalte te herstellen, maar kan ook je gezondheid in het algemeen verbeteren.

Ontdek hier hoe je kan stoppen met roken.

vermijd overmatig alcoholgebruik

Veel alcohol drinken is geen goed idee als je een hoog cholesterolgehalte hebt. Dit kan namelijk je lever aantasten waardoor het slechte LDL-cholesterol niet behoorlijk kan worden afgevoerd. Als je toch alcohol blijft drinken, is het belangrijk dat je dit niet elke dag doet en maximaal 1 glas per dag drinkt.

beheers stress

Stress kan een negatieve invloed hebben op je cholesterolgehalte. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken te gebruiken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen. Je kan ook proberen om meer tijd vrij te maken voor activiteiten die je leuk vindt en die je helpen ontspannen zoals wandelen, lezen of tijd besteden aan je hobby.

gebruik medicijnen indien nodig

In sommige gevallen kan je medicijnen gebruiken om je cholesterol te verlagen. Bijvoorbeeld wanneer je al een hartziekte hebt of bij een erfelijk hoog cholesterol. Je hoeft zeker niet meteen naar medicatie te grijpen. Bespreek eerst met je arts of dit nodig is en welke medicijnen geschikt zijn voor jouw situatie.

vraag raad aan je apotheker

Heb je nog vragen over je cholesterol? Kom langs bij een Goed apotheek in jouw buurt. Onze apotheker geeft graag antwoord op al je vragen.

 • gratis verzending vanaf €40 met bpost
 • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 12.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius