Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

coronavirus

artikel 7 april 2021

5 tips om maskne te vermijden

Miljoenen mensen dragen dagelijks een mondmasker. Ondertussen is het ook bij ons helemaal ingeburgerd. En beschikbaar in leuke prints en motiefjes, allerlei stoffen en verschillende kleuren, wat het verplichte karakter toch een beetje draaglijker maakt. Helaas zorgt zo’n mondmasker bij sommige mensen ook voor irritatie, letterlijk dan. Daarom geven we in dit artikel enkele tips om ‘maskne’ te voorkomen.

5 tips om maskne te vermijden

maskne? qué?

Het woord ‘maskne’ is een samentrekking van masker en acné. Het is een vorm van acné die ontstaat door het dragen van een mondmasker. Omdat de huid onder je mondmasker warmer en vochtiger is en meer talg gaat produceren, raakt ze makkelijker geïrriteerd en ontstaan er puistjes en bultjes, meestal rond je mond, op je kaken en op je kin. Ook wrijving van je mondmasker op je gezicht kan irritatie opwekken. Het vuil dat op het huidoppervlak zit wordt zo verspreid en in poriën geduwd. Zo ontstaan eveneens onzuiverheden. 

5 tips om maskne te vermijden

Wat kan je doen om maskne te vermijden? We geven enkele tips:

1. was je handen

Ja, je hoort het nu al meer dan een jaar, maar we kunnen er niet omheen: was je handen regelmatig. Je handen wassen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen is essentieel, maar het helpt ook om je mondmasker proper te houden en zorgt ervoor dat je je huid niet vuil maakt net voor je je mondmasker opzet.

2. zorg voor een proper mondmasker

Als je je mondmasker de hele dag moet dragen, vervang je het best rond de middag. Was een stoffen mondmasker met een mild wasmiddel, liefst een zonder parfum. Spoel het goed uit. Een chirurgisch wegwerpmasker kan je 6 tot 8 uur ophouden en gooi je dan weg. Toch kies je beter voor een mondkapje in een lichte stof, zoals katoen of zijde - op voorwaarde dat de stof wasbaar is op 60°C - die je huid kan laten ademen.

3. laat je mondmasker perfect aansluiten op jouw gezicht

Zoek een masker dat zo goed mogelijk past op jouw gezicht en dus goed vastzit. Controleer of de pasvorm netjes aansluit over jouw neus, aan de zijkanten en onder de kin. Een nauwsluitende, comfortabele pasvorm vermindert de kans op huidproblemen. Als het masker te strak zit of voortdurend van je gezicht glijdt, kan het de huid irriteren. Een goed passend mondmasker helpt trouwens ook tegen het aandampen van je glazen wanneer je een bril draagt.

4. reinig je gelaat twee keer per dag, ‘s morgens en ‘s avonds.

Of wanneer je je mondmasker hebt afgezet, dat is ook een goed idee. Het is belangrijk dat je huid goed gereinigd is voor je je masker opzet, dit doe je best een half uurtje ervoor. Met een grondige reiniging verwijder je zweet en overtollig vet, de aangetaste talg, onzuiverheden en dode cellen en voorkom je mogelijke puistjes en verstopte poriën. Reinigen doe je met micellair water, reinigingslotion of reinigingsgel.

5. gebruik liever geen make-up onder je mondmasker

Zonder make-up kan je huid beter ademen. Een extra laagje verhoogt immers de kans dat je poriën verstopt raken. Bovendien wordt je masker sneller vuil en stapelen bacteriën zich op. Je kan natuurlijk wel altijd nog je ogen opmaken.

wat kan je doen aan maskne?

Toch last van puistjes door je mondmasker? Blijf bovenstaande tips volgen, en reinig daarnaast je gelaat met een exfoliant om dode huidcellen te verwijderen. Het is belangrijk, zeker voor mensen met een gevoelige huid, om te blijven hydrateren. Kies voor milde en kalmerende verzorgingsproducten, zoals een lichte dagcrème. Probeer je huid toch minstens een paar uur per dag vrij te laten ademen.

kom eens langs bij de Goed apotheek in jouw buurt

Op zoek naar de verzorgingsproducten die passen bij jouw huidtype en verzorgingsrituelen? Onze Goed-apotheker helpt je met plezier verder en adviseert je graag over het uitgebreide aanbod producten.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius