Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

coronavirus

artikel 31 december 2020

bril en mondmasker? 5 tips tegen het aandampen van je brilglazen!

hoe komt het dat je bril voortdurend aandampt? Waarom dampen je brillenglazen aan? Je mondmasker komt over je neus en mond en laat de warme lucht die je uitademt via je neus of mond naar boven ontsnappen. Door de waterdamp ontstaat condensatie op je brilglazen, die kouder zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook in de winter als je met je bril van een koude naar een warme plek gaat of bij het sporten. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige trucs waarmee je aangedampte glazen kan vermijden bij het dragen van een bril en mondmasker.

bril en mondmasker? 5 tips tegen het aandampen van je brilglazen!

1. laat je mondmasker goed aansluiten

Een goed geplaatst en aansluitend mondmasker zorgt ervoor dat de lucht niet langs de bovenkant ervan kan ontsnappen. Is dit niet het geval, pas je mondmasker dan aan achter je oren om het meer te laten aansluiten. Zelfgemaakte mondmaskers bedampen je bril niet als je een klein zelfgemaakt, metalen bruggetje in de zoom van je maskertje steekt. Als je hier met de hand op duwt, neemt het de vorm van je neus aan. Plaats je mondkapje goed dicht bij je ogen en draag je bril iets lager op je neus. Probeer je bril niet te vaak aan te raken.

2. gebruik een papieren zakdoekje tussen je bril en mondmasker

Snel en makkelijk, en nu we toch volop papieren zakdoekjes gebruiken … Neem een zakdoekje en plooi het horizontaal. Plaats het zakdoekje tussen je gezicht en het mondmasker op je neusbrug. Op die manier absorbeert het de vochtigheid die in je adem zit, wat het aandampen vermindert. Simpel en doeltreffend.

3. probeer het met luchtdoorlatende pleisters

Om te vermijden dat lucht ontsnapt aan de bovenkant van je mondmasker, kan je ook luchtdoorlatende pleistertape gebruiken. Knip een stukje tape en kleef dit bovenaan je mondmasker rond de neusbrug. Dit wordt bijvoorbeeld ook gedaan door studenten geneeskunde bij het gebruik van een veiligheidsbril. Snel, efficiënt en eenvoudig zelf te doen, ook met een zelfgemaakt mondmasker.

4. draag je bril strak boven je mondmasker

Gebruik het gewicht van je bril om de lucht tegen te houden die naar boven wil ontsnappen. Trek het mondmasker op je neusbrug zo hoog mogelijk, maar zorg ervoor dat het nog altijd over je kin komt. Laat je bril op het mondmasker rusten. Of deze methode slaagt hangt ook een beetje af van de vorm en stijl van je bril.

5. gebruik een anticondensspray

Er bestaan ook anticondensproducten in de vorm van een spray speciaal voor brilglazen. Deze kan je eenvoudig met een microvezeldoekje aanbrengen.

Voor kwaliteitsvolle mondmaskers kan je altijd terecht in de Goed apothekenGoed thuiszorgwinkels of via onze webshop.

Ontdek meer handige tips en weetjes op mondmaskers en hoorapparaten en mondmaskers als het nieuwe normaal.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius