Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

coronavirus

artikel 7 juni 2021

hooikoorts of corona: wat is het verschil?

Met mooi en zomers weer steekt naar niet zo goede gewoonte ook hooikoorts terug de kop op. Als je last hebt van pollen in de lucht weet je wat dat betekent: een jeukende of verstopte of lopende neus, niezen, branderige en soms gezwollen ogen, een geïrriteerde keel, kriebelhoest, last van deje ademhaling … Een pretje is het niet, maar in deze coronatijden heerst nog een extra onzekerheid: zijn dit de normale hooikoortssymptomen of kan je ook besmet zijn met het coronavirus?

hooikoorts of corona: wat is het verschil?

De symptomen van een coronavirusinfectie zijn min of meer gelijklopend aan die van hooikoorts. Gelukkig zijn er ook belangrijke verschillen. Bij een corona-infectie kan je je geur- en smaakzin verliezen. De kans op koorts is ook groter en je voelt je over het algemeen ‘ziek’. Lees meer over de symptomen van corona. Als je last hebt van hooikoorts heb je meestal klachten aan de bovenste luchtwegen. Covid-19 veroorzaakt vooral problemen aan de lage luchtwegen.

Een voordeel is dat je als hooikoortspatiënt kan vergelijken. Omdat je in voorgaande jaren ook al hooikoorts had, weet je wat je voelt of kan voelen. Je echt zorgen maken hoeft pas bij koorts of als je je echt ziek voelt. Ben je toch ongerust en wil je op veilig spelen? Contacteer dan de huisarts.

zo ga je best met hooikoorts om

  • Vermijd zoveel mogelijk contact met pollen. Wandelen of fysieke inspanningen doe je best vroeg in de ochtend of laat in de avond. De pollenconcentratie in de lucht is dan veel lager dan overdag.
  • Hou overdag zoveel mogelijk je deuren of ramen gesloten.
  • Als je weet dat last hebt van hooikoorts, kan je de symptomen onderdrukken met antihistaminica in tablet- of sprayvorm. Je kan ook een cortisonehoudende neusspray gebruiken. Er zijn geen aanwijzingen dat die medicatie onveilig is in tijden van corona. Je moet niet stoppen met die medicatie omdat je besmetting met het coronavirus wil voorkomen.
  • Krijg je een vaccinbehandeling voor allergische rhinitis of volg je immunotherapie? Je hoeft die niet stop te zetten, ook niet bij een milde corona-infectie. Enkel bij ernstige symptomen van corona zet je die behandelingen beter wel stil.

belangrijk: laat je goed behandelen

Heb je hooikoorts? Laat je dan zeker goed behandelen. Je kan immers drager zijn van het coronavirus, zonder dat je symptomen hebt. Door veel te niezen of je neus te snuiten kan je het virus wel verspreiden.

hooikoorts heb je niet alleen

Ongeveer 1 op de 4 Belgen heeft een luchtwegallergie. Daarvan heeft tien of 15 procent een pollenallergie. Dat percentage is gevoelig voor boompollen, graspollen of een combinatie van de twee. Het andere deel heeft een allergie voor huisstofmijt of andere allergenen in de lucht.

advies nodig?

Kom eens langs bij je Goed-apotheker. Onze apotheker helpt je graag verder met professioneel advies over mogelijke hulpmiddelen.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius