Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

coronavirus

artikel 13 oktober 2021

preventieve zorg: overzicht van medische check-ups

Er zijn heel wat medische check-ups die je preventief kan laten uitvoeren. Wij zetten er een paar voor jou op een rij.

preventieve zorg: overzicht van medische check-ups

20+ 

blijf beschermd tegen tetanus

De vaccins tegen difterie en tetanus die je als kind kreeg, moeten om de tien jaar herhaald worden. Ook het vaccin tegen kinkhoest moet je na tien jaar eenmalig herhalen. Een nieuwe kinkhoestprik is eveneens nodig als je zwanger bent of regelmatig contact hebt met jonge kinderen. Kijk de status van je vaccinaties na op mijngezondheid.be.

steek een tandje bij

Vergeet je jaarlijkse controle bij de tandarts niet. Wist je al dat wie elk jaar op controle gaat, recht heeft op een hogere tegemoetkoming? Alle volwassenen die vorig kalenderjaar een terugbetaalde prestatie lieten uitvoeren bij de tandarts hebben hier recht op. 

vergeet je (gratis) uitstrijkje niet 

Elke vrouw ouder dan 25 heeft elke drie jaar recht op een gratis uitstrijkje bij de gynaecoloog of huisarts. Zo kan je baarmoederhalskanker (ook in een vroeg stadium) opsporen. Tot je 64ste is het driejaarlijkse uitstrijkje gratis via de Vlaamse overheid in het kader van het bevolkingsonderzoek. Je moet alleen het remgeld van de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog betalen. (baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be)

40+

gratis jaarlijkse check-up

Ben je tussen 45 en 75 jaar, dan kan de huisarts - die je Globaal Medisch Dossier (GMD) beheert - een keer per jaar een gratis preventiemodule doorlopen. Op basis van een checklist overloopt hij/zij samen met jou je gezondheidstoestand en -risico’s.

hou een oogje in het zeil

Laat je ogen om de 3 tot 4 jaar checken. Na je 40ste verhoogt je risico op verhoogde oogdruk, wat tot blindheid kan leiden. Draag je een bril of zitten oogziekten in de familie, ga dan vaker langs bij de oogarts. Naarmate je ouder wordt, maak je minder oogvocht aan. Dit kan leiden naar droge ogen of infecties.

check je darmen

Dikkedarmkanker is de één van de meest voorkomende kankers bij mannen en vrouwen. Daarom kan iedereen tussen de 56 en 74 jaar elke twee jaar zijn stoelgang laten controleren. Dit gebeurt via een setje dat je thuis gestuurd krijgt om een stoelgangsstaal af te nemen. (dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be)

Komt deze ziekte vaker voor in je familie, dan kan een coloscopie al vroeger aangewezen zijn. Mocht je toch na een (ingrijpende) darmoperatie beroep moet doen op een stoma, is er vanaf 1 april 2021 een flexibelere terugbetaling van kracht. Ook staan onze bandagisten steeds voor je klaar in het Goed stomahuis om je te helpen met advies en stomamateriaal. 

50+

sterke botten

Loop je risico op breekbare botten door osteoporose? Vanaf de menopauze en zeker vanaf je 50ste kan je botdichtheid verminderen. Voor mannen is er pas een verhoogd risico vanaf 55 jaar. Bij risicofactoren kan de huisarts een botscan voorschrijven om de botdichtheid te laten controleren. Doe je het best wat rustiger aan of ben je moeilijk ter been? Sowieso is het voorkomen van valpartijen de boodschap. Vraag advies in je Goed thuiszorgwinkel over onze hulpmiddelen voor mobiliteit en comfort in huis.

griepprik

Risicopersonen laten zich het best jaarlijks vaccineren tegen griep. Dit zijn alle personen met een chronische aandoening, maar ook gezonde 50-plussers en zwangere vrouwen. Lees alles over griep

laat je bloed en bloeddruk controleren

Laat vanaf je 50ste op zijn minst om het jaar je bloeddruk meten door je huisarts. Dit helpt om hoge bloeddruk op te sporen. Via een bloedonderzoek meet je arts ook het cholesterol- en suikergehalte in je bloed. Je bloeddruk en suikergehalte kan je zelf ook met een meter in de gaten houden. Sowieso is een algemeen onderzoek goed om te kijken of er bijkomende tests nodig zijn. Dat kan bijvoorbeeld een venoscan zijn. Een venoscan spoort aderaandoeningen op die het risico op trombose verhogen. De huisarts kan naast medicatie ook hulpmiddelen zoals medische compressiekousen voorschrijven.

laat naar je borsten kijken

Vanaf de leeftijd van 50 jaar stijgt bij vrouwen het risico op borstkanker. Tussen je 50ste en je 69ste krijg je elke twee jaar een uitnodiging voor een gratis screeningsmammografie (borstkanker.bevolkingsonderzoek.be). Als je toch getroffen wordt door borstkanker, is Goed er voor jou. Bij de Goed borstzorgcentra kan je als borstkankerpatiënt in een discreet hoekje aangepaste lingerie, huidverzorging en make-up, mutsen en hoofdsjaals uitzoeken. En onze bandagisten helpen je met persoonlijk advies over bijvoorbeeld protheses. Lees alles over borstzorg.

60+ 

kijk je oren na

Je voelt je ongetwijfeld nog te jong voor een hoorapparaat, maar een controlebezoek bij een neus-keel-oorarts of een hoortest is zeker nuttig. Zo kunnen de arts en de audioloog samen met jou op zoek gaan naar een oplossing, moest dat nodig zijn.

Maak een afspraak voor een gratis hoortest of doe een online hoortest.Contacteer zeker een audioloog van onze partner Audika voor verdere opvolging.

Heb je een hoorapparaat? Laat dan 2 keer per jaar je hoorapparaat controleren. Maak een afspraak in een hoorcentrum van onze partner Audika voor een kleine controle.

heb je vragen over je gezondheid?

Aarzel niet om je apotheker, audioloog of productspecialist te contacteren.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius