Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

griep

artikel 20 oktober 2020

griepvaccinatie in tijden van corona

Het najaar is het vaste moment voor de jaarlijkse griepprik. In 2020 is het griepvaccin nog meer dan anders aangeraden. Er bestaat immers een grote kans dat de piek in het aantal griepgevallen samenvalt met een nieuwe golf van COVID-19. Griep vermijden is dus zeker de boodschap. In de eerste plaats voor je eigen gezondheid, maar ook om te verhinderen dat er heel veel mensen met griep in het ziekenhuis liggen op het moment dat er ruimte nodig is voor mensen die besmet zijn met het coronavirus.

griepvaccinatie in tijden van corona

voor wie is een griepprik zinvol?

De Hoge Gezondheidsraad bepaalt drie groepen voor wie een inspuiting met het griepvaccin zeker is aangeraden.

 • groep 1: personen met een verhoogd risico op complicaties
  • zwangere vrouwen
  • 65-plussers
  • patiënten (> 6 maanden) met een onderliggende chronische aandoening van de longen (inclusief ernstige astma), het hart (uitgezonderd hypertensie), de lever en de nieren of een metabole aandoening (inclusief diabetes), een BMI hoger dan 35, een neuromusculaire aandoening of een immuniteitsstoornis
  • mensen die in een instelling of woonzorgcentrum verblijven
  • kinderen ouder dan zes maanden die een langdurige aspirinetherapie volgen
 • groep 2: iedereen die in de gezondheidssector werkt
 • groep 3: iedereen die onder hetzelfde dak woont met iemand uit groep 1 of met kinderen jonger dan zes maanden

Daarnaast is het ook aangeraden dat iedereen tussen 50 en 65 zich laat vaccineren. Ook als ze niet tot de eerste risicogroep behoren. Naast het verhoogde risico op complicaties bij griep, bestaat er immers één kans op drie dat ze minstens één factor vertonen die het risico op complicaties verhoogt. Het gaat vooral om personen die roken, veel drinken en/of zwaarlijvig zijn (BMI > 30). 

Een inenting met een griepvaccin verkleint de kans dat je griep krijgt, en verhoogt tegelijkertijd de kans dat je sneller geneest als je toch griep hebt.

wanneer kan je je laten inenten?

De vaccinatie verloopt in meerdere fases. De personen uit de bovenstaande 3 groepen en de 50-plussers krijgen voorrang. Voor hen zal het vaccin beschikbaar zijn vanaf 15 september.

behoor je niet tot een risicogroep?

Dan kan je je na 15 november laten inenten tegen de griep, afhankelijk van de beschikbaarheid van het griepvaccin. Laat je hierover adviseren door je huisarts of apotheker.