Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

hoofdroos

artikel 25 februari 2021

10 tips om hoofdroos te voorkomen

Wat kan je doen om die vervelende schilfertjes die uit je haar vallen te voorkomen? Nadat je je haar behandeld hebt met een antiroosshampoo, kan je een aantal dingen doen om te voorkomen dat hoofdroos terugkomt. Goed geeft je 10 tips voor een goede verzorging van je haar en hoofdhuid.

10 tips om hoofdroos te voorkomen
 1. was je haar niet te vaak

  Je haar niet te vaak wassen maakt in veel gevallen al een verschil. Door je haar te veel te wassen kan je hoofdhuid erg droog en trekkerig worden. Een wasbeurt om de 3 dagen is zeker genoeg.

 2. gebruik een milde shampoo

  Je moet eigenlijk proberen te vermijden dat je een droge hoofdhuid krijgt. Shampoos voor een vette huid bijvoorbeeld, laat je beter in de kast staan. Je hoofdhuid gaat namelijk als reactie op uitdroging meer talg produceren, wat het schilferen juist verergert. Kies voor een voedende, zachte en milde shampoo. Vermijd shampoos met sulfaten, siliconen en/of parabenen. Een antiroosshampoo gebruik je tijdens de behandeling van hoofdroos, wanneer je er geen last meer van hebt, kan je overschakelen naar een milde shampoo.

 3. spoel alle zeepresten uit

  Zorg ervoor dat je shampoo en conditioner altijd volledig uitspoelt. Restjes van deze producten die achterblijven in je haren, kunnen zich ophopen en uiteindelijk zorgen voor irritaties en jeuk. 

 4. als het jeukt, moet je vooral NIET krabben

  Probeer krabben zoveel mogelijk te vermijden. Dit zorgt namelijk voor een kettingreactie waardoor je weer bij af bent: het krabben stimuleert de hoofdhuid, hierdoor gaat je hoofdhuid meer talg aanmaken om de hoofdhuid te ‘herstellen’ en laat ze meer talg en huidschilfers los. Resultaat: meer roos. Geef je hoofdhuid rust om zich te herstellen, dan zal de jeuk minder worden. Je kan eventueel een anti-jeukmiddel aanbrengen. Lees ook onze tips tegen jeuk in het algemeen.

 5. lauw water is ideaal

  Lauw water doet wonderen voor je lichaam en haar. Ten eerste sluit het je haarschubben, wat je haren sterk houdt. Te warm water droogt je huid uit, dus ook je hoofdhuid. Daarom vermijd je ook beter haardrogers en andere stylingproducten die warmte afgeven.

 6. hou je haarborstel schoon

  Hou je borstel, stijltangen en hoofdkussen schoon. Zo voorkom je dat oude talg, vet, restjes van je haarverzorgingsproducten en meer terug in je haren terechtkomen.

 7. vermijd chemische behandelingen

  Hoofdroos is eigenlijk een signaal van je hoofdhuid dat het niet helemaal in goede conditie is. Je haar kleuren, bleken of een permanent laten zetten is nu absoluut geen goed idee.

 8. gebruik niet te veel stylingproducten

  Als je te veel stylingproducten, zoals gel en haarlak gebruikt, verstop je eigenlijk je hoofdhuid. Met de gekende en gehate schilfertjes als gevolg. Verminder het gebruik van deze producten zodat dode huidcellen zich niet kunnen opstapelen.

 9. een zacht masker

  Geef je hoofdhuid af en toe een goede behandeling om ze soepel en gezond te houden, bijvoorbeeld met een voedend masker. Vraag advies aan je apotheker.

 10. test haarkleuringen vooraf

  Test producten om je haar te kleuren altijd vooraf.

 

advies nodig?

Heb je last van hoofdroos en wil je hulp bij de keuze van de juiste producten? Kom eens langs bij de Goed apotheek in jouw buurt. Onze apotheker geeft je met plezier advies.