Chronisch zieke patiënten komen meestal met meerdere zorgverstrekkers in contact en moeten vaak ook verschillende geneesmiddelen nemen. Een huisapotheker biedt persoonlijke begeleiding en een handig medicatieschema dat je kan delen met andere zorgverstrekkers: je huisarts, specialisten of het ziekenhuis waar je in behandeling bent ...
Daarnaast is het als mantelzorger ook niet altijd eenvoudig om het overzicht van medicatie-inname te bewaren. Je hebt er bovendien baat bij dat het volledige medicatieschema van de persoon voor wie je zorgt centraal toegankelijk is. Het is voor jou een zorg minder als je weet dat iedere zorgverlener een duidelijk overzicht heeft van de medicijnen die de patiënt neemt of heeft genomen. Praat dus zeker over alle voordelen van een huisapotheker met de persoon voor wie je zorgt. Let wel: je mag niet zelf het contract met de huisapotheker ondertekenen. De patiënt moet zelf schriftelijk toestemming geven voor het openen van een farmaceutisch dossier.
Lees enkele getuigenissen.
In principe heeft elke patiënt het recht om een huisapotheker te kiezen. De ziekteverzekering betaalt de prestatie van de ‘huisapotheker’ echter alleen terug voor chronische patiënten. Deze patiënten moeten aan enkele voorwaarden voldoen:
- Ze zijn klant in een officina-apotheek (met uitzondering van de patiënten die in een woonzorgcentrum of in een rust- en verzorgingstehuis verblijven)
- Er is vastgesteld dat in dezelfde apotheek minstens 5 verschillende terugbetaalde geneesmiddelen zijn afgeleverd over een periode van 1 jaar, waarvan minstens 1 geneesmiddel voor een chronische behandeling.
Lees meer over de kostprijs van een huisapotheker.