Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

insectenbeten

artikel 23 maart 2021

muggenmelk of zonnecrème: wat smeer je eerst?

Heerlijk toch, die zonnige zomerdagen. Ideaal om er op uit te trekken in de natuur of te genieten van een luilekkerdagje aan een zwemvijver of op het strand. Heerlijk, dat zeker, maar helaas niet ongevaarlijk. Denk altijd aan gepaste bescherming tegen de zon. En ook insecten durven je overdag lastig te vallen. Maar kan je zonnecrème zomaar combineren met anti-insectenspray? Goed geeft antwoord.

muggenmelk of zonnecrème: wat smeer je eerst?

muggenmelk, zonnecrème of beide?

Heeft zonnecrème een invloed op de werking van insectenwerende middelen? En omgekeerd? Ja, een zonnecrème kan de absorptie van de stoffen die in een insectenwerend middel zitten verhogen, waardoor deze sneller in je lichaam dringen. Omgekeerd kunnen de producten tegen insecten ook de werkzaamheid van zonnecrème verminderen. Maar moet je dan het ene laten voor het andere? Neen.

tips om je te beschermen tegen de zon en tegen insecten

Zonnecrème en anti-insectenmiddel kan je perfect samen gebruiken. Maar best in de juiste volgorde:

  • Smeer je 30 minuten voor blootstelling aan de zon in met zonnecrème, zodat die goed in de huid kan trekken.
    Gebruik zeker een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (minstens factor 30) om de invloed van het anti-insectenmiddel op de werkzaamheid te compenseren.
  • Breng er 10 minuten later een dun laagje insectenwerend middel bovenop aan.
  • Controleer altijd de gebruiksinstructies van het insectenwerend product. Daar staat bij hoe lang het je beschermt tegen insecten. Hou rekening met het feit dat je zonnecrème veel regelmatiger moet aanbrengen. Ontdek onze tips om te smeren.
  • Net als zonnecrème moet je ook insectenwerende middelen opnieuw aanbrengen na een zwembeurt.
  • Op sommige plaatsen of in bepaalde gebieden zijn er weinig insecten overdag, maar komen ze wel bij valavond opzetten. Op dat moment hoef je je natuurlijk niet meer in te smeren tegen de zon.

waarom moet je je beschermen?

We weten ondertussen allemaal wel dat de zon heel wat gevaren inhoudt. De uv A-stralen schaden je huid en zorgen voor rimpels en algemene huidveroudering. De uv B-stralen kunnen je huid dan weer verbranden. Bovendien verhoogt het risico op huidkanker wanneer je je onbeschermd blootstelt aan de zon. Smeren is dus de boodschap, altijd en overal, niet alleen op vakantie. Ontdek alles over zonbescherming en lees onze tips om veilig te zonnen.

Insectenbeten of -steken zijn vooral vervelend en in sommige gevallen ook pijnlijk. In onze contreien moet je in de eerste plaats opletten voor teken. Wanneer je reist naar verre landen, is het noodzakelijk om je te beschermen tegen muggen die bepaalde ziekten kunnen overdragen, zoals malaria, dengue, zikakoorts en chikungunya. Wat kan je nog doen om insectenbeten te voorkomen en hoe moet je ze verzorgen? Lees het in ons dossier ‘insectenbescherming’.

kom eens langs bij een Goed apotheek in jouw buurt

Onze apotheker helpt je met plezier verder en geeft je advies over de producten die je nodig hebt, zowel voor je reis- als huisapotheek.