Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

koortsblazen

artikel 10 maart 2021

4 handige tips bij koortsblazen

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door het herpesvirus en dat is helaas een blijver. Eens je besmet bent, blijf je dit virus voor altijd in je lichaam dragen. Dat betekent gelukkig niet dat je voortdurend koortsblazen krijgt. De ene persoon heeft er vaker last van dan de andere. Soms voel je een koortsblaas opkomen. In dat geval neem je best enkele voorzorgen, zodat je niemand anders besmet. Lees hier ook meer over wat je kan doen om een koortsblaas of koortslip te voorkomen en ontdek onze tips om ze te camoufleren.

4 handige tips bij koortsblazen

1. tips om besmettingen te voorkomen

 • Geef geen kussen als je koortsblaasjes hebt die nog niet volledig ingedroogd zijn. 
 • Knuffel of zoen nooit een baby wanneer je een koortsblaasje hebt. 
 • Raak de blaasjes niet met je vingers aan. Zo vermijd je dat het virus zich naar andere plaatsen verspreidt. 
 • Was je handen met water en zeep als je toch een koortsblaas hebt aangeraakt. Zeker wanneer je een baby verzorgt. Als je een kindje met een koortsblaas hebt, zorg er dan voor dat het regelmatig zijn of haar handjes wast en dat het niemand kust.
 • Gebruik niet dezelfde washandjes en handdoeken van iemand die koortsblaasjes heeft. Was handdoeken en washandjes na elk gebruik indien je een koortsblaasje hebt. Zo vermijd je verdere verspreiding van het virus.
 • Dat geldt eveneens voor bestek, glazen en tassen. 

2. tips om koortsblaasjes te voorkomen

Zelf weet je waarschijnlijk het best wanneer je makkelijk last krijgt van koortsblaasjes. Je kan hier dan ook zoveel mogelijk rekening mee houden en de nodige voorzorgen nemen. 

Vermijd de triggers van een nieuwe koortsblaas. Is dat bij jou stress? Probeer je dan genoeg te ontspannen en zorg voor voldoende rustmomenten. Komt het eerder door de zon? Bescherm je lippen met een balsem of zalf met zonnefilter. Bij hevige koude kan je een beschermende lippenbalsem aanbrengen om de kans op een nieuwe doorbraak te beperken. 

Rook niet, eet gezond en beweeg voldoende. Ook een goede nachtrust draagt bij aan een goede weerstand. 

3. tips om koortsblaasjes te verzorgen

Hou de blaasjes schoon. Je kunt ingedroogde plekjes beschermen met een vette lippenbalsem, zodat ze niet gaan jeuken en je niet verleid wordt om erover te wrijven, met als mogelijk gevolg herbesmetting en nieuwe blaasjes. Let er op dat niemand anders deze lippenbalsem gebruikt.

don'tdo
Alcohol is niet goed om de blaasjes te laten drogen. Alcohol kan de genezing zelfs vertragen.Dep de koortsblaas met een droog watje om het vocht uit de blaasjes weg te halen.
IJsblokjes om de pijn te verlichten kunnen de slijmvliezen van je lip beschadigen. Ze vertragen het genezingsproces.Breng een zalf op basis van lidocaïne aan om de pijn te verlichten. Ontdek meer middeltjes om de pijn te verzachten.
Tandpasta aanbrengen heeft geen enkel nut.Gebruik een patch om de koortsblaas af te schermen en het genezingsproces te versnellen.

4. tips om koortsblaasjes te camoufleren

Natuurlijk komt die koortsblaas altijd op het verkeerde moment. Op de dag van een sollicitatiegesprek, een eerste date, een presentatie op je werk … Je kan wel wensen dat ze snel verdwijnt, maar toch duurt het altijd enkele dagen. In afwachting daarvan kan je proberen om ze zo goed mogelijk te camoufleren. Om de genezing van de koortsblaas niet te vertragen of te hinderen, breng je best eerst een patch aan op de koortsblaas. De make-up breng je dan aan over de patch. Volg onderstaande stappen:

 • Was je handen grondig met water en zeep voor je begint.
 • Gebruik verzorgende make-up, bijvoorbeeld producten voor een gevoelige huid. Ontdek ons aanbod aan huidvriendelijke make-up op basis van natuurlijke ingrediënten.
 • Breng een klein beetje primer aan op de patch.
 • Kies een concealer die bij jouw gelaatskleur past en breng deze aan met een proper kwastje. Werk zo hygiënisch mogelijk.
 • Breng wat transparant poeder aan om alles mooi te fixeren.
 • Met nog wat lippenstift maak je de vlek helemaal onzichtbaar. Breng ook deze aan met een schone kwast.
 • Maak je gebruikte make-upborstels helemaal schoon en was je handen opnieuw.
  {bron: Libelle}

En zo ben je toch helemaal klaar voor jouw dag, sollicitatiegesprek, presentatie of eerste date!

advies nodig?

Ga eens langs bij de Goed apotheek in jouw buurt. Onze apotheker geeft je graag professioneel advies over make-up voor de gevoelige huid en andere producten om je koortsblazen te behandelen.

 • gratis verzending vanaf €40 met bpost
 • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius