Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

luizen

artikel 5 augustus 2021

5 tips om luizen te voorkomen

Ook al zijn luizen niet echt gevaarlijk, toch kunnen ze heel vervelend zijn. Zeker tijdens de zomermaanden en aan het begin van het nieuwe schooljaar zijn kinderen er extra gevoelig voor. Nochtans zijn er een aantal manieren om het risico op luizen gevoelig te verminderen. Ontdek onze tips!

5 tips om luizen te voorkomen

tip 1: controleer op luizen

De beste manier om luizen snel te detecteren, is door regelmatig de hoofdhuid goed te controleren. Maak er bijvoorbeeld een wekelijkse gewoonte van. Zo kan je ze snel behandelen indien nodig en voorkom je dat kinderen elkaar blijven besmetten. Als je de 10 stappen van de nat-kam-methode zorgvuldig uitvoert, maakt geen enkele luis kans om te ontsnappen. Lees meer over de behandeling van luizen en de nat-kam-methode.

tip 2: controleer het hele gezin en neem maatregelen

Heb je luizen ontdekt bij één persoon? Controleer dan meteen ook alle andere gezinsleden. Luizen sterven als ze meer dan twee dagen niet op een hoofd zitten. Leg daarom dekbedovertrekken, knuffels, mutsen en sjaals 48 uur apart. Of steek ze een nacht in de diepvries, want ook dat overleven luizen niet.

tip 3: vertel het door

Luizen hebben is niets om je over te schamen en kan iedereen overkomen. Het heeft dan ook geen enkele zin om het verborgen te houden. Integendeel, door het te melden aan de school of de crèche kunnen er sneller maatregelen genomen worden om verdere verspreiding te voorkomen.

tip 4: ontsmet de kam

Bij het screenen van meerdere kindjes leg je de kam na elk kindje 5 tot 10 minuten in water van minstens 60°C. Ontsmet de kam ernadien vijf minuten in alcohol van 70°.

tip 5: geen gemeenschappelijk gebruik

Vermijd gemeenschappelijk gebruik van haarborstels, mutsen, sjaals, handdoeken, bedlinnen of knuffels.

luizen gevonden?

Herhaal dan de nat-kam-methode om de 3 dagen. En dit tot je geen enkele luis meer vindt.

Zijn de luizen na 14 dagen nog niet weg? Vraag dan raad aan je huisarts of apotheker.

vragen over luizen?

Kom eens langs bij de Goed apotheek in je buurt. Onze apotheker helpt je met plezier verder met advies en de juiste producten.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 12.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius