Ga naar hoofdinhoud

Heb je een vraag? Onze klantendienst is bereikbaar op 03 205 69 29 of laat je gegevens hieronder achter en dan nemen we contact met je op.

vul hier het formulier in
artikel 9 februari 2021

wat vertelt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar je ontlasting vertelt je eigenlijk hoe gezond je bent. Je stoelgang kan zowel hard als zacht zijn, de ene keer een donkere kleur hebben, de andere keer lichter zijn … Veel is afhankelijk van wat je (niet) eet, je levensstijl en je eventuele medicijngebruik. Spring niet te lichtzinnig om met de signalen die je van je stoelgang krijgt: afwijkingen zijn vaak een teken dat er wat aan de hand is met je gezondheid.

wat vertelt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?

Zowel de frequentie als de vorm van je stoelgang zeggen wat over het functioneren van je darmen en over de hoeveelheid vocht en vezels in je voeding. Vezels zijn goed voor je stoelgang. Als volwassene eet je best zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag. Die vind je overvloedig in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. Helemaal goed voor je darmbeweging is je vezelrijk dieet koppelen aan voldoende water drinken en dagelijkse lichaamsbeweging. Lees meer over een gezonde voeding voor een gezonde stoelgang.

zeven soorten ontlasting

Eigenlijk zijn er bij de mens zeven soorten ontlasting te onderscheiden. Deze staan geordend in de Bristol Stool Chart. Dit aan de Universiteit van Bristol ontwikkeld medisch overzicht werd gepubliceerd in 1997 en geldt als wereldwijde referentie bij stoelgang- en darmonderzoek. Type 4 wordt als het meest ideaal gezien en heeft de beste verhouding tussen water en vaste stoffen.

Bristol Stool Chart

Bristol Stool Chart

grote boodschap komt niet bij iedereen even vaak

Het aantal keer dat je naar het toilet moet voor ‘een grote boodschap’ varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben niet eens elke dag ontlasting, andere hebben meerdere keren per dag ontlasting. Aangenomen wordt dat het normale aantal keren ontlasting varieert van driemaal per dag tot driemaal per week. Lees meer over diarree en over constipatie.

wat als je stoelgang geen bruine kleur heeft

Best is je stoelgang bruin van kleur, niet erg licht, maar ook niet erg donker. De textuur is best vast, zonder extreem hard te zijn. Dergelijke bruine stoelgang kan je volledig als normaal beschouwen. De kleur van je stoelgang kan variëren. Als je stoelgang niet bruin is, kan het zeker geen kwaad om waakzaam te zijn en op te volgen of je stoelgang een afwijkende kleur blijft hebben.

groene stoelgang

  • Een groene kleur kan een symptoom zijn van een maag- of darminfectie, voedselintolerantie, aandoeningen aan de lever of gal of alcohol- of laxeermiddelengebruik.
  • Een mogelijk onschuldige oorzaak: je hebt recent grotere hoeveelheden chlorofyl gegeten. Deze stof is aanwezig in groene bladgroenten.
  • De ontlasting van baby’s is vaak groen. Dat komt omdat het spijsverteringsstelsel nog niet volledig is ontwikkeld. De kleur van de groene groenten- en fruitsoorten die een baby eet zie je daardoor terug in de ontlasting.

gele stoelgang

  • Ook een gele kleur kan een symptoom zijn van een maag- of darminfectie, voedselintolerantie, aandoeningen aan de lever of gal of alcohol- of laxeermiddelengebruik.
  • Gele ontlasting komt ook voor bij baby’s.

rode stoelgang

  • Donkerrode ontlasting kan het gevolg zijn van kleine wondjes of aambeien ter hoogte van het laatste deel van het maag-darmkanaal (anus en rectum) of een inwendige bloeding.
  • De reden kan ook meer onschuldig zijn. Tomaten, rode paprika’s, rode bieten en bosbessen bijvoorbeeld bevatten een rode kleurstof die ook in je stoelgang kan zichtbaar zijn.

grijze stoelgang

  • Grijze ontlasting duidt meestal op een verstopping van de galwegen.
  • Het kan ook een gevolg zijn van een verstoorde vertering van vetten.

zwarte stoelgang

  • Een zwarte stoelgang kan het gevolg zijn van een bloeding in de hoger gelegen delen van het maag-darmkanaal. Dit zijn de zones tussen je slokdarm, maag of dunne darm.
  • Naar zwart neigende stoelgang kan ook te wijten zijn aan bepaalde medicatie zoals ijzersupplementen.
  • Neem je die medicatie niet en heb je een zwarte stoelgang, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.
  • De eerste dagen na de geboorte is de ontlasting van een baby ook zwart.

witte stoelgang

  • Een witte stoelgang kan een signaal zijn van problemen met je lever of galblaas.

Heb je een paar dagen na elkaar stoelgang zonder natuurlijke bruine kleur of merk je sporen van bloed in de stoelgang (rode of zwarte kleur)? Raadpleeg dan zeker je arts om te kijken of verdere opvolging nodig is.

advies nodig?

Voor advies bij problemen met je stoelgang of spijsvertering kan je ook altijd terecht bij de Goed apotheek in jouw buurt.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius