Ga naar hoofdinhoud
artikel 8 april 2023

6 tips om te stoppen met roken

Iedere roker heeft wel een waslijstje aan redenen waarom hij of zij wil stoppen met roken. Maar stoppen met roken is vaak moeilijk. We geven je enkele tips die kunnen helpen.

6 tips om te stoppen met roken

We geven je graag enkele tips die je kunnen helpen, ongeacht de manier waarop jij wil stoppen met roken.

supporter

Kies iemand uit je naaste omgeving uit op wie je kan rekenen en vraag deze persoon expliciet om je te steunen. Vertel ook aan je familie, collega’s en vrienden dat je gaat stoppen. Ze kunnen je helpen en zullen je niet meer onverwachts een sigaret aanbieden. Daarnaast kunnen ook je huisarts of tabakoloog als supporter optreden.

stopdatum

Stoppen met roken, moet je voorbereiden. Kies daarom een stopdatum: de dag waarop je er echt voorgoed mee kapt. In het weekend of tijdens de week? Of liever op een rustig moment tijdens je vakantie? Je kan ook een speciale datum kiezen, zoals je verjaardag of die van je partner. Dat is gemakkelijk om te onthouden en benadrukt ook de belofte aan jezelf (en je naasten) om te stoppen. Maak vervolgens voor die datum je omgeving rookvrij en ruim alles op wat je aan roken doet denken zoals sigaretten, asbakken en aanstekers.

positieve ingesteldheid

Begin eraan met een positieve instelling, zie het als een nieuw avontuur, zelfs al zijn eerdere pogingen mislukt. Al duizenden rokers zijn erin geslaagd om te stoppen. Jij kan het ook!

moeilijke of zwakke momenten

In de eerste weken moet je echt ontwennen. Je kan plots zin krijgen in een sigaret. Vergeet niet dat die drang maar enkele minuten duurt en week na week zal verminderen. Noteer de momenten en situaties waarop je het moeilijk hebt. Denk na over hoe je dat probleem wilt aanpakken en zet alle mogelijke opties op papier.

volhouden

Enkele hulpmiddeltjes om vol te houden:

  • Drink een glas water wanneer je zin krijgt in een sigaret.
  • Drink zo weinig mogelijk koffie als dat voor jou samenging met een sigaret.
  • Vermijd alcohol. Roken en alcohol kunnen sterk met elkaar verbonden zijn.
  • Eet fruit als een gezond tussendoortje en ter vervanging van een sigaret.
  • Doe ademhalingsoefeningen om beter met je plotse zin in een sigaret om te gaan.

beloning

Geef jezelf een beloning, bijvoorbeeld na een week, na een maand, na een half jaar en een jaar … Met het geld dat je uitspaart, kan je jezelf gerust iets cadeau doen om te vieren dat je zo goed bezig bent. Je hebt het verdiend!

hulp om te stoppen met roken

Ben je op zoek naar meer informatie? Op de website tabakstop.be vind je heel wat praktische tips, naast de gegevens van de Tabakstoplijn, de app en de Facebookgroep. Lees ook onze 10 methodes om te stoppen met roken.

last van afkickverschijnselen of wil je graag steun uit professionele hoek?

Ga langs bij jouw Goed-apotheker in de buurt.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 12.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius