Ga naar hoofdinhoud
artikel 3 januari 2022

goed voornemen: stoppen met roken

Roken is slecht voor de gezondheid, dat weet ondertussen iedereen. Het goede nieuws is: het is nooit te laat om ermee te stoppen. Gedaan met smoesjes om toch nog naar dat eeuwige pakje sigaretten te grijpen, tijd om aan je gezondheid te denken! Stoppen met roken is echter niet altijd makkelijk, ook dat weet iedereen. Gelukkig zijn er tal van methodes en tips die je daarbij kunnen helpen. Goed zet ze even op een rij.

goed voornemen: stoppen met roken

5 redenen om te stoppen met roken

Elk pakje herinnert je eraan: roken schaadt je gezondheid. Toch weerhouden de schrikwekkende foto’s van wat roken met je lichaam kan doen, je er niet van om te stoppen. Of denk je - als gelegenheidsroker - dat het zo erg wel niet zal zijn. Onterecht. Roken is ontegensprekelijk slecht, de bewijzen zijn er. 

1. je leeft langer en gezonder

Wist je dat je 20 minuten na je laatste sigaret al een betere bloedsomloop in handen en voeten en een lagere bloeddruk krijgt? Dat je longen zich na 24 uur al beginnen te reinigen? Dat het risico op een hartziekte na een jaar met de helft is gedaald? Duidelijke cijfers die niet veel uitleg nodig hebben. Zeggen dat je te oud bent om te stoppen, is dus geen geldig argument.

2. je voelt je na een tijd weer fitter en krijgt opnieuw een betere conditie

Ook dat spreekt voor zich: nadat je gestopt bent met roken, krijg je meer lucht binnen en kan je weer beter ademen. 

3. je spaart een bom geld uit

Een pakje sigaretten kost wel wat, maar liefst 7,50 euro in 2021. Op het internet vind je handige calculators om uit te rekenen hoeveel geld je zou besparen als je stopt met roken. Tel uit je winst!

4. je krijgt je geur en smaak terug

Sigaretten stinken, dat kan je moeilijk ontkennen. Stoppen met roken, betekent een aangenamere geur in huis en in je kleren. Je krijgt bovendien zelf ook je geur- en smaakzin terug. 

5. je kan de kans op verminderde vruchtbaarheid nog keren

Roken heeft een negatieve impact op de vruchtbaarheid, zowel bij de man als bij de vrouw. Het is echter nooit te laat om te stoppen, de gevolgen van roken voor je vruchtbaarheid zijn namelijk voor een stuk omkeerbaar. Uiteraard is het ook van groot belang om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap. Roken zorgt immers voor heel wat gezondheidsrisico’s bij de baby. 

Kortom, er zijn voordelen zat. Lees meer over waarom je zou stoppen met roken.

hoe kan je stoppen met roken?

De meeste rokers weten natuurlijk wel dat het slecht is voor de gezondheid. Stoppen met roken is echter moeilijker voor de ene dan voor de andere. Gelukkig bestaan er tal van methodes die jou kunnen helpen of die voor jou werken. Zo kan je in je eentje, op wilskracht, stoppen. Maar je kan evengoed in groep stoppen, of met de hulp van een tabakoloog via de telefoon of een specifieke app. Je kan lid worden van een Facebookgroep. Je kan stoppen aan de hand van een boek. Of je kan farmaceutische hulp inschakelen: er bestaan nicotinevervangers in de vorm van pleisters en tabletten die je bij je apotheek kan verkrijgen. Volg altijd het advies van je apotheker. Soms helpt medicatie op voorschrift, dan ga je dus eerst naar je huisarts. Misschien is het wat zoeken naar de methode die bij jou en je rookgedrag past. Lees meer over de verschillende methodes om te stoppen met roken

tips om te stoppen met roken

Naast bovenvermelde methodes, geeft Goed je graag nog enkele tips die je kunnen helpen, ongeacht de manier waarop jij wil stoppen met roken.

supporter

Kies iemand uit je naaste omgeving uit op wie je kan rekenen en vraag deze persoon expliciet om je te steunen. Vertel ook aan je familie, collega’s en vrienden dat je gaat stoppen. Ze kunnen je helpen en zullen je niet meer onverwachts een sigaret aanbieden. Daarnaast kunnen ook je huisarts of tabakoloog als supporter optreden.

stopdatum

Stoppen met roken, moet je voorbereiden. Kies daarom een stopdatum: de dag waarop je er echt voorgoed mee kapt. In het weekend of tijdens de week? Of liever op een rustig moment tijdens je vakantie? Je kan ook een speciale datum kiezen, zoals je verjaardag of die van je partner. Dat is gemakkelijk om te onthouden en benadrukt ook de belofte aan jezelf (en je naasten) om te stoppen. Maak vervolgens voor die datum je omgeving rookvrij en ruim alles op wat je aan roken doet denken zoals sigaretten, asbakken en aanstekers.

positieve ingesteldheid

Begin eraan met een positieve instelling, zie het als een nieuw avontuur, zelfs al zijn eerdere pogingen mislukt. Al duizenden rokers zijn erin geslaagd om te stoppen. Jij kan het ook!

moeilijke of zwakke momenten

In de eerste weken moet je echt ontwennen. Je kan plots zin krijgen in een sigaret. Vergeet niet dat die drang maar enkele minuten duurt en week na week zal verminderen. Noteer de momenten en situaties waarop je het moeilijk hebt. Denk na over hoe je dat probleem wilt aanpakken en zet alle mogelijke opties op papier.

volhouden

Enkele hulpmiddeltjes om vol te houden:

  • Drink een glas water wanneer je zin krijgt in een sigaret.
  • Drink zo weinig mogelijk koffie als dat voor jou samenging met een sigaret.
  • Vermijd alcohol. Roken en alcohol kunnen sterk met elkaar verbonden zijn.
  • Eet fruit als een gezond tussendoortje en ter vervanging van een sigaret.
  • Doe ademhalingsoefeningen om beter met je plotse zin in een sigaret om te gaan.

beloning

Geef jezelf een beloning, bijvoorbeeld na een week, na een maand, na een half jaar en een jaar … Met het geld dat je uitspaart, kan je jezelf gerust iets cadeau doen om te vieren dat je zo goed bezig bent. Je hebt het verdiend!

hulp om te stoppen met roken

Ben je op zoek naar meer informatie? Op de website tabakstop.be vind je heel wat praktische tips, naast de gegevens van de Tabakstoplijn, de app en de Facebookgroep. Lees meer over stoppen met roken

advies nodig?

Ook je Goed-apotheker kan je adviseren bij je besluit om te stoppen met roken. Ga eens langs bij de Goed apotheek in je buurt

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 12.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius