Ga naar hoofdinhoud
artikel 6 mei 2023

5 redenen om te stoppen met roken

Roken is slecht voor de gezondheid, dat weet ondertussen iedereen. Het goede nieuws is: het is nooit te laat om ermee te stoppen. Gedaan met smoesjes om toch nog naar dat eeuwige pakje sigaretten te grijpen, tijd om aan je gezondheid te denken!

5 redenen om te stoppen met roken

Elk pakje herinnert je eraan: roken schaadt je gezondheid. Toch weerhouden de schrikwekkende foto’s van wat roken met je lichaam kan doen, je er niet van om te stoppen. Of denk je - als gelegenheidsroker - dat het zo erg wel niet zal zijn. Onterecht. Roken is ontegensprekelijk slecht, de bewijzen zijn er. 

1. je leeft langer en gezonder

Wist je dat je 20 minuten na je laatste sigaret al een betere bloedsomloop in handen en voeten en een lagere bloeddruk krijgt? Dat je longen zich na 24 uur al beginnen te reinigen? Dat het risico op een hartziekte na een jaar met de helft is gedaald? Duidelijke cijfers die niet veel uitleg nodig hebben. Zeggen dat je te oud bent om te stoppen, is dus geen geldig argument.

2. je voelt je gezonder en fitter

Ook dat spreekt voor zich: nadat je gestopt bent met roken, krijg je meer lucht binnen en kan je weer beter ademen. In het algemeen voel je je gezonder en fitter: een klusje opknappen, trappen op- en aflopen, sporten … Je krijgt opnieuw een betere conditie.

3. je spaart een bom geld uit

Gestopt met roken? Je merkt het snel aan je uitgaven. Door niet meer te roken bespaar je heel wat. Een pakje sigaretten zal in 2021 7,50 euro kosten. Wie een pakje per dag rookt, kan zo bijna 3.000 euro per jaar besparen! Ideaal om jezelf te belonen omdat je gestopt bent, toch?

4. je krijgt je geur en smaak terug

Sigaretten stinken, dat kan je moeilijk ontkennen. Stoppen met roken, betekent een aangenamere geur in huis en in je kleren. Je krijgt bovendien zelf ook je geur- en smaakzin terug. 

5. je kan de kans op verminderde vruchtbaarheid nog keren

Roken heeft een negatieve impact op de vruchtbaarheid, zowel bij de man als bij de vrouw. Het is echter nooit te laat om te stoppen, de gevolgen van roken voor je vruchtbaarheid zijn namelijk voor een stuk omkeerbaar. Uiteraard is het ook van groot belang om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap. Roken zorgt immers voor heel wat gezondheidsrisico’s bij de baby. 

Kortom, er zijn voordelen zat. Lees meer over waarom je zou stoppen met roken.

ook al aan je omgeving gedacht?

Roken is niet alleen schadelijk voor je eigen gezondheid, maar het is ook nefast voor je omgeving. Als je stopt, zal je omgeving je dankbaar zijn. Je kinderen zijn minder geneigd om te beginnen roken en je schaadt niet langer de gezondheid van je gezin, vrienden en collega’s. In je huis, bureau of werkplaats hangt een frissere geur en het behang en de gordijnen verkleuren niet meer.

hoe kan je stoppen met roken?

De meeste rokers weten natuurlijk wel dat het slecht is voor de gezondheid. Stoppen met roken is echter moeilijker voor de ene dan voor de andere. Gelukkig bestaan er tal van methodes die jou kunnen helpen of die voor jou werken. Zo kan je in je eentje, op wilskracht, stoppen. Maar je kan evengoed in groep stoppen, of met de hulp van een tabakoloog via de telefoon of een specifieke app. Je kan lid worden van een Facebookgroep. Je kan stoppen aan de hand van een boek. Of je kan farmaceutische hulp inschakelen: er bestaan nicotinevervangers in de vorm van pleisters en tabletten die je bij je apotheek kan verkrijgen.

Volg altijd het advies van je apotheker. Soms helpt medicatie op voorschrift, dan ga je dus eerst naar je huisarts. Misschien is het wat zoeken naar de methode die bij jou en je rookgedrag past.

Lees meer over de verschillende methodes om te stoppen met roken

advies nodig?

Ook je Goed-apotheker kan je adviseren bij je besluit om te stoppen met roken. Ga eens langs bij de Goed apotheek in je buurt

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius