Ga naar hoofdinhoud
artikel 1 november 2021

hoe voelt het om te stoppen met roken?

Het is geen geheim dat je een heel proces doorloopt om af te stappen van die vervelende sigaret. Maar waar kun je je precies aan verwachten? Wij wandelen je erdoor.

hoe voelt het om te stoppen met roken?

afkickverschijnselen van stoppen met roken

week 1: prikkelbaar

Voor mensen die op karakter stoppen is dit een zware week. Je krijg te maken met stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, slapeloosheid en zelfs een wat grieperig gevoel, ook wel de ‘quitter’s flu’ genoemd. Ook hoesten zal je meer doen, want de trilhaartjes in je longen houden grote schoonmaak. Mensen die met nicotinevervangers aan de slag zijn gegaan hebben het doorgaans wat makkelijker, omdat zij geen last hebben van de fysieke ongemakken. Wel kan je prikkelbaar worden op de momenten die je normaal al rokend zou doorbrengen.

week 2: meer lucht

Op dag 10 maken je ontwenningssymptomen je het miserabelst, maar daarna heb je het ergste gehad! Je longen en hart zijn zich nu al aan het herstellen: je hebt meer energie en raakt minder snel buiten adem.

week 3 & 4

Goed nieuws, je risico op een hartaanval en hart- en vaatziekten neemt af. Ook je hartslag herstelt zich en de langetermijneffecten op je gezondheid activeren zich. Blijf echter waakzaam: nu is het makkelijker dan ooit om terug te grijpen naar een sigaret.

na 6 maanden

Als je op karakter bent gestopt is er maar 10% kans dat je zes maanden rookvrij bent gebleven. Van de mensen die met hulp stopten is 40% tot 50% na een half jaar nog steeds rookvrij. Is het jou niet gelukt? Geef de moed niet op, het is enorm moeilijk om te stoppen. Gun jezelf een tweede kans op herstel en probeer het later gewoon opnieuw.

Lees ook hier alles over stoppen met roken.

last van afkickverschijnselen of wil je ook graag steun uit professionele hoek?

Ga langs bij jouw Goed-apotheker in de buurt.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
over Goed
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 12.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius