Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

wandelen

artikel 28 september 2021

10 adresjes om tot rust te komen

Genieten met een grote G. Af en toe eens flink op de rem gaan staan en wat qualitytime creëren voor jezelf of je gezin is een absolute must. Zo kan je helemaal herbronnen en sta je weer vol energie in het leven. Wij zochten voor jou tien topplaatsen uit waar je creatief, sportief en puur natuur kan ontspannen.

10 adresjes om tot rust te komen
 1. verborgen Ardeense parel

  Dit plekje in de Belgische Ardennen staat met stip op één om te herbronnen. Les Cabanes de Rensiwez is ongetwijfeld een van de meest romantische plaatsen in ons land. De verschillende (boom)hutten en ‘cabanes’ liggen langs de Ourthe en hebben elk een eigen troef. Van een bed in de vorm van een nest tot een houten bad. Overdag wandel je langs de rivier en de (besneeuwde) bomen, ’s avonds zoek je de warmte van je eigen hutje op. Ook mountainbikers en sportievelingen die nog met de kajak het water op durven, leven zich hier helemaal uit.

 2. hoor de stilte

  Gsm’s die constant rinkelen, auto’s die voorbij zoeven, zoemende apparaten op de achtergrond. Eigenlijk is het zelden echt stil. Zo zelden dat de plaatsen in Vlaanderen waar het écht stil is ook de naam stiltegebieden kregen. Een van deze gebieden ligt in Bornem en bestaan uit open water, broekbossen en natte gras- en hooilanden. Het geluid is hier altijd zachter dan 40 decibel. Je verkent het gebied in groep of alleen, met of zonder begeleiding. In het toerismekantoor kan je de brochure Wandelen in het stiltegebied Bornem kopen. Hierin vind je ook opdrachten om de stilte extra te beleven. Ontdek meer informatie over stiltewandelingen.

 3. vooruit met de geit

  Voor een actieve en toffe uitstap trek je naar het mooie Haspengouw. Daar huur je bij Route38 een oldtimer Citroën 2PK, beter bekend als ‘geitje’ of ‘eend’. Zet een picknickmand met streekproducten op de achterbank en ga op ontdekking langs een van de uitgestippelde themaroutes. Nu alleen nog kiezen tussen de geitjes met klinkende namen als Prosper, Baptiste, Odilon en vele andere.

 4. authentiek keramiek

  Je eigen keramiek maken, of simpelweg pottenbakken, heeft iets heel rustgevends. Zeker nu borden, schalen of kopjes niet meer perfect rond moeten zijn en er gerust ‘een hoekje af’ mag, kan je je creativiteit de vrije loop laten. Start met een korte workshop waarin je in enkele uren de basis onder de knie krijgt of leg je toe op een bepaald product als je al wat meer ervaring hebt, of dat nu kommen, vazen of borden zijn. Bij Atelier-K in Merksem kan je een uitgebreid aanbod aan workshops volgen.

 5. a mindful walk

  Mindfulness blijft voor sommigen een abstract begrip. Stress daarentegen niet. Om even tot jezelf te komen en rust te vinden is er deze Mindful Wandelroute in het Meetjesland. Tussen Sint- Jan-in-Eremo en Bentille kan je een meditatieve ontdekkingstocht lopen, begeleid door een twintigtal geluidsfragmenten. Te midden van de mooiste landschappen, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan, duw ook jij even op de pauzeknop.

 6. verrassend Voeren

  Op de grens met Nederland ligt de charmante Voerstreek, een gebied dat gekenmerkt wordt door haar historisch verleden met oude kastelen en molens enerzijds en haar weidse, glooiende landschappen anderzijds. Ga voor je eropuit trekt even langs in het bezoekerscentrum. Daar kunnen ze je zeker verder helpen met verschillende fiets- of wandelroutes. Je kan trouwens op verschillende plaatsen ook een elektrische fiets huren, zo krijg je extra veel van de streek te zien op één dag. 

 7. taste of tea

  Plan ook thuis eens een ontspannend momentje voor jezelf, bijvoorbeeld door gewoon een lekker kopje thee te zetten. Neem je tijd voor dit theeritueel en hou je aandacht bij elke stap van het proces. Langzaam water aan de kook brengen tot de juiste temperatuur, het water op zorgvuldig gekozen thee gieten en serveren in een mooie theepot of keramieken kopje. Wil je weten welke thee helemaal bij jou past, trek dan wat tijd uit voor een heuse theeproeverij, bijvoorbeeld bij Theemuze in Herentals. Hier laten ze je kennismaken met het boeiende en veelzijdige smaakpalet van hun verschillende theesoorten.

 8. gezonde geuren

  Wist je dat er ook al in de oudheid werd gezocht naar het effect van essentiële oliën op het welzijn van de mens? Kruiden, planten, bloemen en aromatische houtsoorten werden verzameld en verwerkt voor hun heilzame krachten. Aangezien de reukzin het meest primaire zintuig is dat rechtstreeks in verbinding staat met onze hersenen, is dit niet zo verwonderlijk. In tal van wellnesscentra kan je terecht voor een heerlijk ontspannende massage met geurende oliën. Maar als je het graag eens van een andere kant aanpakt, kan een (korte) cursus aromatherapie ook iets voor jou zijn. Zo kan je bij de Wellness Academie al terecht voor een tweedaagse cursus.

 9. bosbaden

  Bosbaden wordt steeds populairder. Het is een trend die we hebben overgenomen uit Japan. Het hippe ‘shinrin-yoku’ laat zich letterlijk vertalen als ‘bosbaden’. De werkelijke betekenis leunt eigenlijk dichter aan bij ‘ontspanning die verkregen wordt door je onder te dompelen in het bos, letterlijk of figuurlijk’. De enige voorwaarde voor jouw tijd in het bos? Dat je al je zintuigen gebruikt om alle elementen rondom je zo optimaal mogelijk te beleven. Brengt deze beknopte uitleg je nog niet veel duidelijkheid over het populaire concept, beluister dan eens deze podcast van het Agentschap voor Natuur en Bos en kies meteen jouw bos uit.

 10. intersoc

  Ga op reis met je kinderen buiten de schoolvakanties. Trek met de Oekkie-vakanties van Intersoc naar de sneeuw in Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland en laat ze lessen volgen bij Nederlandstalige monitoren of plezier maken in de kinderclub. Zelf kan je je ook volop uitleven op je ski’s. ‘s Avonds kom je tot rust in het hotel. Je geniet van volpension, het verblijf is gratis voor kindjes van 0 tot 6 jaar.

 

Ontdek meer inspiratie voor leuke uitstappen en wandelingen

wandelen
15 maart 2022
wandelen
10 februari 2021
 • gratis verzending vanaf €40 met bpost
 • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 12.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius