Ga naar hoofdinhoud

onderwerp:

zonbescherming

artikel 23 mei 2023

9 tips om je kind te beschermen tegen de zon

Baby’s en kinderen zijn extra gevoelig voor de zon. Omdat hun lichaam nog in volle ontwikkeling is, is hun huid dunner en gevoeliger dan die van volwassenen. Ze heeft dus ook nog niet dezelfde beschermende functies. Lees hier hoe je je kinderen optimaal beschermt tegen de zon.

9 tips om je kind te beschermen tegen de zon

1. hou je kind zoveel mogelijk uit de zon

Het beste wat je kan doen om je kinderen te beschermen, is natuurlijk om ze zoveel mogelijk uit de zon te houden. Dermatologen raden aan om je baby in zijn eerste levensjaar niet rechtstreeks bloot te stellen aan de zon. Kindjes van 1 tot 3 jaar moeten extra goed beschermd worden en komen best enkel met ontblote armen en benen in de zon. Maar natuurlijk wel ingesmeerd, en liefst nog onder een parasol of in de schaduw van bomen en struiken, of in een strandtentje als je naar zee gaat. Kinderen ouder dan 3 spelen ook best in de schaduw tijdens de middaguren, met een T-shirt aan. En ook dan moet je hen regelmatig insmeren. 

Als je met je kinderen gaat zwemmen laat je hen best een pet en (uv-werende) T-shirt aanhouden. Smeer ze ook elke keer in nadat ze uit het water komen.

Mijd de zon tussen 11 en 16-17 uur, dan is de straling het sterkst, en dus ook het meest schadelijk. Activiteiten en uitstapjes kan je ervoor of erna plannen.

2. zorg voor aangepaste bescherming tegen de zon

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je kind te beschermen tegen de zon. Laat hen aangepaste, eventueel uv-werende kledij dragen. Het hoofd kan je bedekken met een zonnehoedje of pet. Een zonnebril is eveneens aangeraden. En natuurlijk moet je smeren en blijven smeren. Hun huid is extra gevoelig en moet nog heel lang mee. Het is dus belangrijk dat je voor kinderen een zonnecrème kiest die je beschermt tegen uv A- en uv B-stralen. En met een hoge SPF: neem voor kinderen altijd een beschermingsfactor van minstens SPF30 en smeer geregeld opnieuw. Liever te veel dan te weinig. Lees meer over hoe vaak en hoe dik je moet smeren.

Let op: het is niet omdat het bewolkt is, dat de zon niet schijnt. Ook wolken laten zonnestralen door. Smeer je kindje dus ook in op minder zonnige en op winderige dagen. Ontdek ons aanbod zonnecrèmes voor baby’s en kinderen.

Geef op zonnige dagen je kind een fles zonnecrème mee naar school of naar de kinderopvang en smeer het zelf al een eerste keer in voor het vertrekt.

3. doe het kind lichte, katoenen kleding aan

Zorg ervoor dat je kind atlijd een t-shirt of hemdje aanheeft. Dat werkt als zonnefilter en voelt aangenamer aan bij warm weer. 

4. plaats een parasol op de wandelwagen

Leg geen doek en zeker geen handdoek over de wandelwagen, ook al lijkt het op dat moment een praktische oplossing. De temperatuur stijgt er enorm door, gevaarlijk dus.

5. laat je kind nooit alleen in de wagen

De temperatuur in de auto kan snel oplopen. Vermijd dat je kind alleen achterblijft. 

6. droog je kind af na het zwemmen

Droog je kind onmiddellijk af na het zwemmen of de waterpret. Een natte huid is gevoeliger en waterdruppels versterken de schadelijke werking van de zon.

7. doe slippers of schoenen aan

Op warme dagen kunnen sommige materialen, bijvoorbeeld rubberen tegels en speelmatten, maar ook stenen en zand, erg warm worden. Laat je kindje hier niet met blote voeten over lopen. Het gevaar bestaat dat je kind brandwonden kan oplopen. 

8. hydrateer voldoende

Geef je kind altijd genoeg te drinken op warme dagen. 

9. zorg voor een frisse slaapplek

toch verbrand? 

Is je kind ondanks je voorzorgsmaatregelen toch verbrand? Verzorg dan de huid met aftersun, een hydraterende crème, een zalf tegen verbranding of koude kompressen. Die dienen enkel om de symptomen te verzachten, de schade kan niet hersteld worden. Zorg er ook voor dat je kind genoeg drinkt. Lees meer over verzorging bij zonnebrand.

Raadpleeg een arts als je baby of jonge kind erg verbrand is, als je kind koorts krijgt, misselijk is, of barstende hoofdpijn heeft na een dagje zon.

Naast zonnebrand, kan je kind ook nog gevaar lopen op uitdroging en een zonneslag. Lees meer over de symptomen van uitdroging en een zonnesteek en blijf altijd waakzaam.

kom eens langs bij de Goed apotheek in jouw buurt

Onze apotheker geeft je met plezier advies over zonnecrèmes voor baby’s en kinderen.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.30
op zaterdag tussen 09.00 – 13.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius