Ga naar hoofdinhoud
30 mei 2021

wat moet je weten over het papierloos voorschrift?

Vanaf 15 september 2021 krijg je van je arts, vroedvrouw of tandarts geen papieren of digitaal bewijs meer om je voorgeschreven geneesmiddelen bij een apotheker af te halen. In plaats daarvan stuurt je arts je voorschrift voor je medicatie digitaal naar een beveiligd online platform van de Belgische overheid en kan je het met je eID afhalen bij je apotheek. Lees er alles over in dit artikel.

wat moet je weten over het papierloos voorschrift?

hoe werkt het elektronisch voorschrift vandaag?

Sinds januari 2020 is het elektronisch voorschrift verplicht. Jij krijgt van je arts nog steeds een bewijs van elektronisch voorschrift mee om je geneesmiddelen te gaan afhalen. Daarop staat een unieke barcode (RID-code) die de apotheker inscant om in het systeem je voorschrift te kunnen raadplegen.

hoe haal je dan binnenkort je geneesmiddelen bij de apotheker?

Je kan je voorgeschreven medicatie heel eenvoudig afhalen bij de apotheek van je keuze:

  1. Met je eID: Je apotheker krijgt toegang tot je elektronisch voorschrift op het platform wanneer hij je elektronische identiteitskaart (eID) inleest. Daarna kan hij je de voorgeschreven geneesmiddelen overhandigen. De voorschriften staan niet op de eID-kaart zelf: de eID geeft de apotheker toegang tot het openen van de voorschriften op het beveiligd online platform dat gebruikt wordt door artsen en apothekers.
  2. Via een app (of webtoepassing of ander digitaal document, bijvoorbeeld Mijngezondheid) op je smartphone of tablet. Zo toon je de apotheker je voorschrift(en) met de RID-code op je scherm. Daar heb je ook een duidelijk overzicht van je medicatiegebruik en vind je de gebruiksinstructies.
  3. Enkel wanneer je er expliciet om vraagt, zal je arts je nog het papieren bewijs van elektronisch voorschrift meegeven.

overgangsfase van 1 juni tot 15 september

Tot 15 september geeft je arts je automatisch nog een papieren of digitaal bewijs mee als hij je medicatie elektronisch voorschrijft.
Vanaf 1 juni hoef je dat bewijs met barcode echter niet meer mee te brengen naar je apotheker. Je apotheker kan je medicijnen dan ook al overhandigen nadat hij je eID heeft ingelezen. Ook de online toepassingen blijven een optie. 
Vanaf 15 september kan je zelf aan je arts laten weten dat je het bewijs op papier niet meer wil. De arts zal het papieren bewijs niet meer automatisch meegeven, al mag je er wel nog om vragen.

voordelen van het papierloos voorschrift

Minder papierwerk verbetert de kwaliteit van de zorg en de vertrouwensrelatie tussen jou en je zorgverleners. De informatie over je gezondheid wordt toegankelijker. Ook voor jou als patiënt biedt het papierloos voorschrift heel wat voordelen:

  • Je hebt meer mogelijkheden om je geneesmiddelen en gezondheidsproducten in de apotheek af te halen: alle vorige opties blijven immers bestaan, er komen gewoon extra digitale opties bij.
  • Via het online platform Mijngezondheid kan je je voorschriften zelf beheren en online een reservatie doorgeven aan de apotheek van je keuze. De apotheker krijgt dit voorschrift vervolgens elektronisch binnen en kan het medicijn alvast voor je klaarleggen.
  • Elk voorschrift kan apart behandeld worden waardoor elk geneesmiddel gemakkelijk apart afgehaald kan worden bij de apotheek van jouw keuze.
  • Door de vermindering van administratie hebben je arts en apotheker meer tijd voor jou. 

laat je geneesmiddelen ophalen door iemand anders

Kan je je medicijnen niet zelf ophalen? Geef dan je eID mee aan je mantelzorger of een familielid dat voor jou de voorgeschreven geneesmiddelen gaat ophalen in de apotheek. Voor kinderen onder de 12 jaar kan je de medicatie ophalen op basis van het rijksregisternummer.

In de toekomst kan je ook een mandaat geven aan je mantelzorger, een familielid of een vertrouwenspersoon. Die mogen voor jou de voorgeschreven geneesmiddelen ophalen in de apotheek. Jij kan zelf kiezen aan wie je een mandaat geeft. Via hetzelfde online portaal kan je zelf mandaten beheren, toevoegen of stopzetten.

De persoon aan wie je toestemming geeft om je medicijnen op te halen hoeft enkel zijn/haar eigen eID mee te brengen.

Lees ook onze veelgestelde vragen over het papierloos voorschrift.

laat je eID inlezen door je Goed apotheker

Van zodra je Goed apotheker je eID heeft ingelezen, kan hij je jouw voorgeschreven medicijnen overhandigen. Maar dat is niet het enige voordeel. Van zodra je eID is ingelezen, kan je van je Goed apotheker ook je huisapotheker maken.

Naast het raadplegen van je elektronische voorschriften, behandelt je huisapotheker ook je volledig farmaceutisch dossier en begeleidt hij jou bij je geneesmiddelentraject.
 
Lees alles over de voordelen van een huisapotheker.

kom eens langs bij een Goed apotheek in jouw buurt

Heb je nog vragen over het papierloos voorschrift of wil je weten wat wij als huisapotheker voor je kunnen doen? We helpen je met plezier verder.

  • gratis verzending vanaf €40 met bpost
  • gratis afhaling in Goed-vestiging
over Goed
hulp nodig?

ons team is bereikbaar:
elke weekdag tussen 09.00 – 17.00
op zaterdag tussen 09.00 – 12.00

Payment icon - Bancontact
Payment icon - MasterCard
Payment icon - Visa
Payment icon - Maestro
Payment icon - ING
Payment icon - KBC
Payment icon - Belfius